Zvětšovací laryngoskopie

Dobrý večer, pane doktore. Můj syn /10let/ trpí již měsíc suchým kašlem. Po prvotním podezřemní na astma, chce lékařka vyloučit reflux. Poslala tedy syna na zvětšovací laryngoskopii. Ráda bych se zeptala, jeli toto vyšetření správně indikováno a jestli ano, je dostačující? Syn nemá žádné jiné obtíže. Děkuji Jana Terebová

Odpověď odborníka:

Gastroezofageální reflux (GER) je návram obsahu žaludku do jícnu. Kyselý žaludeční obsah vyvolává změny na sliznici jícnu a někdy také mimo jícen, např. podráždění dýchacích cest, které se může projevit kašlem. Postupovala bych v diagnostice spíše obráceným způsobem, od běžnějšího k méně pravděpodobnému, tedy nejprve vyloučila přítomnost astmatu a až poté se zaměřila na vyšetření jícnu. Při alergologickém vyšetření se provádí spirometrie, včetně zátěžových testů, a také krevní testy. Prosím, poraďte se o postupu s praktickou lékařkou.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: