Zvláštní pocit

Dobrý den, ráda bych se zeptala, nosím brýle již od dětství - od svých 10 let, tudíž 21 let. Doposud jsem nemívala extra potíže s očima. Co jsem po druhém porodu, tak se neustále něco objevuje. Nyní mám dioptrie pro myopii nastavené na -3,75 na obě oči - bez os, či cylindrů. Do pátku jsem mívala rozdíl půl dioptrie, cylindry a osy a to tak, že L oko -3,75, cyl. 0,75, osa 60, P oko, -4,25, cyl. 0,75, osa 90. Po potížích typu, že mi připadalo, že mi neustále ujíždí pravé oko a vidím neostře mi oční lékařka vše změnila na -3,75 bez cyl. bez os. Nyní mám nové brýle 5 den a od té doby je to teda síla. V den prvního nošení mi ujíždělo pravé oko, byl to zvláštní pocit, že není schopno jakoby se udržet na místě, to se rychle upravilo, ale při rychlejších pohybech hlavy, zmn polohách a podobně mám zvláštní pocity, jako že oči nestíhají, nebo že nedokážou svaly ty oči udržet - je to tak sekundu a vytváří to ve mě pocit nestability, je to divné. Když brýle sundám, tak je to lepší, přes noc bez brýlí samozřejmě dobrý a jakmile brýle nasadím, tak je to zas. Je možné, že oči si teprve zvykají na žádné osy a cylindry?? je to hodně nepříjemné. za jak dlouho by to mělo být o.k? jinak k mému druhému dotazu: již delší dobu mívám problémy s periferním vnímání barvy. Jakmile jsem někde v blízkosti jasně zelené - periferně vidím růžovou a při pohnutí oka to zmizí. někdy je to i při velmi jasném slunci, že periferně vnímám občas růžovou. Řidičák naštěstí nevlastním, mám obavy, že by to byl stejně problém při řízení. V rodině máme retinitis pigmentosa zjištěnou v pozdním věku, dříve na to prostě nepřišli u mé tety, která už je pomalu slepá :-/ děkuji za Váš čas. Kamča

Odpověď odborníka:

Dobrý den, se změnou brýlí(hodnot) může souviset problém s adaptací na změnu velikosti a tvaru obrazu, který vznikne na sítnici - jsou-li brýle správně udělány /to je - středy skel odpovídají postavení středů zornic/, měly by vaše problémy do 3 měsíců zmizet. Nestane-li se tak, je nutné zjistit, kde je problém - nesprávně udělané brýle? Nevhodná kombinace dioptrická? Od obojího trošku? Jiná příčina obtíží neočního charakteru? I změna materiálu použitých skel může způsobit obtíže. Změn vnímání barev - pokud je to s brýlemi, je to možné - mění se totiž skládání barev po průchodu optickým prostředím dioptrických skel - tzv. chromatická aberace. Jinak - stran degeneratio retinae pigmentosa - dříve, dnes nesprávně retinitis pigmentosa - její diagnosu je možno stanovit podstatně dříve, ne jen s ohledem na změnu vzhledu sítnice, ale i další vyšetření, týkající se zorného pole, přenosu nervových vzruchů zrakovou drahou, ... Jen je třeba to svému očnímu lékaři říct, a podstoupit vyšetření, s ohledem na rodinou anamnesu. Tak a teď to můžete začít rozmotávat aspoň z jednoho konce.

MUDr. Libor Němec
MUDr. Libor Němec

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční ambulance a Iridologická poradna, Vyškov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x