Zvracení i přes léčbu léky na žaludeční potíže

Dobrý den, moc prosím o radu. Mám před dvěma lety diagnostikovanou hiátovou hernii a reflux. V posledních 2 měsících se mi zhoršily potíže, proto kromě Omeprazolu 20mg ráno užívám ještě Famosan 40 mg na noc. Bohužel se mi ještě udělala trombóza v noze a začala jsem užívat ředící lék Xarelto. K mému dotazu - v případě, že by došlo ke krvácení v trávicím traktu vlivem ředícího léku či např. prasknutém žaludečního vředu, zvracela bych i přes to, že beru jmenované léky na žaludek ? Jde mi o to, abych díky žaludečním lékům poznala, že se děje něco vážnějšího. Děkuji Vám mnohokrát.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Xarelto může způsobit krvácení do trávicího traktu, ale v menší míře než např. Warfarin. Krvácení do trávicího traktu se projeví zvracením červeného až hnědého žaludečního obsahu a velkou bolestí břicha při žaludečním vředu, ev. černou mazlavou stolicí. Drobné krvácení nemusí být pouhým okem znatelné, lze ho odhalit jednoduchým testem na okultní krvácení. Může požádat praktického lékaře o tento test. Je možné provést kontrolní gastroskopii i při užívání Xarelto, ev. tento lék na jeden den vysadit. Poraďte se s praktickým lékařem o dalším postupu vzhledem k dosavadním vyšetřením.

MUDr. Vladimíra Cejnarová
MUDr. Vladimíra Cejnarová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: