Zvracení u kojence

Dobry den. Mam mesacne babatko chlapceka. Od zaciatku ho prikrmujem. Uz 3x sa mi pozvracal tak ze mu mliecko striekalo ako z hadice. Dnes rano dokonca aj z nosteka mu striekalo. Velmi som sa zlakla zby sa neudusil. Prosim poradte mi nieco. Dakujem

Odpověď odborníka:

Zvracení kojenců či ublinkávání po kojení nebo krmení umělým mlékem je poměrně obvyklé. Pokud miminko dobře prospívá, tak ublinkávání nemusí značit žádné zdravotní potíže, ale je třeba zdravotní stav miminka posuzovat komplexně. Trvá-li zvracení, ublinkávání více než několik dní a provází-li jej kolika, hleny, krev ve stolici, průjem, ekzém, časté nemoci horních cest dýchacích, zvracení je úporné, případně s krví, je třeba navštívit lékaře. Příčin: v řadě případů se jedná o normální, fyziologický jev, kdy se miminko učí regulovat si příjem potravy, může se jednat o gastroezofageální reflux (GER) Může pomoci zvýšená poloha: podložení matrace, nošení na rukách ve vyvýšeném klubíčku, vertikální nošení v šátku nebo ergonomickém nosítku dále menší a častější porce jídla, co nejčastější kojení a co nejdéle z jednoho prsu (kvůli žádoucímu pomalému toku mléka), aby se žaludek miminka rychle vyprazdňoval. Pokud se po zvracení, ublinknutí chce ještě miminko kojit, měla by ho maminka znovu k prsu přiložit, protože kojení má řadu funkcí, včetně té, že miminko zklidní. Proti ublinkávání funguje i zahušťování mateřského mléka Nutritonem nebo při dokrmování bývá vhodný Nutrilon AR s přídavkem svatojánského chleba. Při úporném zvracení vzhledem k věku a pohlaví je nutno vyloučit eventuelní pylorostenozu.

MUDr. Michal Pukovec
MUDr. Michal Pukovec

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Nový Jičín

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: