Zvýšená funkce šťítné žlázy

Dobrý den.Je mi 27 let a před třemi měsíci mi zjistili zvýšenou funkci šťítné žlázy. Beru na to thyrozol 3 prášky denně za týden mi bude dávka snížena na 2 denně.Žádné velké problémy nemám jen hůř spím mám pořád hlad,ale co mě teď začlo trápit je nejhorší-normálně jsem velice optimistická a stále dobře naladěná avšak poslední dobou mám deprese jsem bez nálady a dost často se mi chce brečet nechci se s tím nikomu svěřovat a tak se před rodičema a přítelem přetvařuji a dělám,že je vše v pořádku.Ráda bych věděla zdali to může souviset s onemocněním šť.U nnás v rodině toto onemocnění nikdo neměl takže o tom nic nevím.Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, onemocnění štítné žlázy může souviset i se změnami psychiky, potkala jsem se i s výraznými změnami osobnosti (některé pacienty by člověk po zaléčení skoro ani nepoznal). U hyperfunkce to spíše bývají úzkostné stavy, nervozita, pocit vnitřního napětí, ale někdy to mohou být i stavy velké tělesné i fyzické vyčerpanosti (tedy to, co lidé označují jako deprese). Určitá psychická labilita také není vzácností. Dejte tomu čas...po nastolení rovnováhy hormonů štítné žlázy by se postupně mělo vše zase upravit. Odpočívejte, nepřepínejte se...na váš organismus jsou nyní kladeny vysoké nároky. Pokud se ani s normalizací hormonů stav nezlepší nebo by se dokonce zhoršoval, neváhejte vyhledat odbornou pomoc. Přeji hodně štěstí.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: