Zvýšená funkce štítné žlázy a její léčba

Dobrý den, mám zvýšenou funkci štítné žlázy a chtěla bych se zeptat na nějaké podrobnosti k léčbě. Je mi 26 let, zvýšenou funkci mám již delší dobu, asi rok, možná o něco déle. Momentálně beru Propycil 2x1 tabletu denně. Z výsledků krve (odběr před pár dny) jsem se dozvěděla následující: TSH 0,03 -, fT4 15,06, anti R-TSH protil. 5,36 +. Chci se zeptat jaké jsou normální hodnoty TSH, fT4 a anti R-TSH ? Ráda bych si to vždycky porovnala, ale samotné čísla mi moc neřeknou. Jedná se o mírně zvýšenou funkci nebo je to horší? Postupně se mi hodnoty zlepšují, dokonce se mi podařilo i přibrat na váze, ale i přesto mi moje doktorka doporučuje operaci - úplné odstranění štítné žlázy. Miminko zatím neplánuji. Není mi jasné proč jít na operaci když se hodnoty zlepšují, sice pomalu, ale zlepšují. Ještě zasílám výsledky sona (opsáno z lékařské zprávy): PL 9,4 ml LL 6,4 m hypoechogenní, nehomogenní bez uzlové přestavby. Koupila jsem si bylinné čaje, namíchané "na míru" na zvýšenou funkci št.žlázy, doufám že mi to pomůže dostat ji do normálu. Jinak nevím co víc můžu udělat abych měla výsledky v pořádku. Moc Vám děkuji za odpověď. Přeji hezký den, Lucie Mikulcová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, operace u tohoto typu onemocnění štítné žlázy se doporučuje u mladých žen proto, že se často objevují v době hormonálních změn (tedy zejména po porodu) recidivy tohoto onemocnění, které mohou mít horší průběh, než první ataka. Co je ale zejména problém, je riziko poškození očí. Jedná se o ty známé "vypoulené oči" , riziko poškození okohybných svalů, v nejhorším případě poškození očního nervu. A to jsou změny, které jsou v nejhorším případě nevratné a trvale invalidizující. Dlouhodobě zvýšená funkce štítné žlázy poškozuje také srdce a kosti. Navíc léky, užívané na potlačení funkce štítné žlázy, nejsou příliš prospěšné játrům. Takže to určitě dobře zvažte. Příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: