Zvýšená funkce štítné žlázy v těhotenství

Dobrý den,bylo mi z krve zjištěno,že mám zvýšenou funkci štítné žlázy.Hodnoty: TSH 1,0mU/l , fT4 14,3pmol/l , TPO Ab -105,7U/ml. Doktor u kterého jsem byla,řekl,že to nic neznemená ,ale že mi pro jistotu napíše EUTHYROX 50,půl prášku denně.Mám strach hlavně o miminko jsem teď v 15 týdnu,neměla bych užívat ještě třeba jod ?Myslíte,že miminko bude opravdu v pořádku a že nasadil pan doktor správnou léčbu ? Moc děkuji za odpověď.Petra H.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle toho, co píšete, bych spíše řekla, že máte sníženou, nikoliv zvýšenou, funkci štítné žlázy. Také nevím, zda hodnoty TSH a fT4 jsou hodnoty vstupní nebo již po léčbě, protože tak, jak je uvádíte, jsou v normě a to i pro gravidiní ženu. Máte lehce zvýšenou hladinu protilátek ( i když nevím, jaké jsou ve vaší laboratoři normy) a tedy pravděpodobně autoimunitní zánět ve štítné žláze. To bude možná ten hlavní důvod, proč vám byla nasazena (zcela správně) léčba malou dávkou hormony štítné žlázy. Během těhotenství jsou nároky na funkci štítné žlázy značné, takže určitá "výpomoc zvenčí" je určitě v tomto případě na místě. O miminko se nemusíte bát. Určitě mu stran hormonů štítné žlázy nic neschází. Přeji hodně štěstí a zdravé miminko a kdyby vám nebylo něco jasné, napište.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: