Zvýšená hladina bilirubinu v krvi

Dobrý den, ve 14 letech mi vyoperovali žlučíník. Od narození jsem chudokrevná a mám nízký tlak. Když jsem poprvé otěhotněla, doktor mi zjistil, že mám zvýšenou hladinu bilirubinu v krvi (do té doby jsem měla bílé oční bělmo), porodila jsem, přestala jsem kojit a oční bělmo mi zežloutlo. Chodím pravidelně 1x ročně ke specializovanému doktorovi, řekl mi, že mám poruchu vstřebávání/rozkladu žlutého barviva v krvi, jinak žádné vážné zdravotní problémy nemám. Neberu žádné léky, ani antikoncepci, alkohol nepiju (jen vyjímečně), nekouřím, občas užívám Ostropestřec mariánský. Doktor mi řekl, že nemám hladovět (jím pravidelně) a nestresovat se (to už jde v dnešní době hůř). Snažím se všechno dodržovat, občas zkusím nějaký doplněk stravy na detoxikaci organismu, ale stále nic nepomáhá. Můžete mi prosím poradit, co už mám udělat, abych měla bílé oční bělmo? Děkuji mockrát za radu a doufám, že se už v dnešní době něco na tento problém najde.

Odpověď odborníka:

Předpokládám, že u Vás jde o Gilbertův syndrom, tj. o benigní (neškodnou) hyperbilirubinémii. Nejde o nemoc, spíše o metabolickou odchylku, která nevede ke zhoršení životní prognózy. Tento poměrně častý stav (až 8% populace) není nutné léčit, naopak se v dnešní době spekuluje o určitých výhodách této benigní hyperbilirubinémie (ochrana před aterosklerózou, snížení rizika některých nádorů). Hepatoprotektiva (ostropestřec atd.) užívat můžete, velký efekt ale od nich nečekejte. Podle některých doporučení je vhodné u Gilbertova syndromu neužívat paracetamol (Paralen, Panadol ...).

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: