Zvýšená hladina kortizolu, prolaktinu a diagnóza e 03.9 hypotyreoza

Byla bych Vám velice vděčna za vysvětlení mé diagnózy. Z Gastronomie mám určenou diagnózu E 03.9 Hypotyreoza a intolerance laktosy. Z vyšetření na Imunilogii mám Kortizol v hodnotě 951, a Prolaktin 30,2 Jedná se o vyšetření z roku 2011. Nikdo mi k výsledkům nic neřekl ani jsem nebyla nijak léčena. Nicméně už několik let mám nekvalitní spánek, během noci se budím, protože necítím horní končetiny. Maminka je již po operaci štítné žlázy a léčila se na Okologii. Sestra se také léčila na Onkologii se Sarkomem. Mám to řešit, jít za odborníkem, nebo to hodit za hlavu? Děkuji za odpověď. S přáním krásného dne a pozdravem Šárka

Odpověď odborníka:

Pokud máte diagnózu hypotyreosy stanovenou na imunologii a máte v rodině onkologické onemocnění štítnice, měla byste být vyšetřena/sledována endokrinologem.
Jednorázové hladiny kortizolu a prolaktinu jsou velice těžko hodnotitelné - existuje spousta pravidel, které je pro hodnotitelnost těchto parametrů nutno dodržet při odběru.
Ranní kortizol je u naprosté většiny lidí zvýšený, nelze z toho vyvodit nic kromě toho, že Vaše nadledvinky ho produkují v dostatečném množství (což je velice důležité).
Co se prolaktinu týče, ani jeho regulérně zvýšené hodnoty (což nejspíš mít nebudete) by nevyvolávaly obtíže, které popisujete.
Ohledně necitlivosti končetin bych zkusila konzultovat neurologa.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: