Zvýšená hladina trombocytů

Je mi 31 let a od 18-ti let jsem dárce krve a plazmy (cca 3x ročně daruji krev). Při krevním obrazu jsem měla vždy zvýšenou hladinu trombocytů - kolem cca 490-530. Před rokem mě v krevním centrum odkázali na vyšetření u hematologa. Hladina byla opět zvýšená. Hematoložka mi naordinovala jen vitamín B - injekčně do svalu. Za půl roku kontrolu. Hladina byla již jen mírně zvýšená. Další kontrolu mám za rok bez léčby. Žádné zdravotní problémy nepociťuji. Minulý měsíc jsem měla opět hladinu trombocytů ve výši 510. Je daná léčba vitamínem B dostačující nebo mám vyžadovat od hematologa širší vyšetření. Děkuji za Vaši odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z Vašeho dotazu budu předpokládat, že kromě trombocytů je celý krevní obraz v pořádku. Když vyšetřuji zvýšené trombocyty, tak většinou dělám v laboratoři další vyšetření - jaterní testy, ledvinné testy, zánětlivé parametry, sedimentaci (ikdyž už je hodně starodávná a překonaná metoda), štítnou žlázu, někdy revmatický soubor, někdy infekční markery (třeba borelioza, mononukleoza - CMV, EBV) - dle nějakých potíží. Dále posílám na ultrazvuk břicha (sono), abych věděla, jak velká je slezina, jak vypadají játra, jestli někde není infekce. Někdy pátrám po zdroji infekce - rentgen nosních dutin, plic... Prostě dle klinických příznaků. U úplně bezpříznakového člověka jen sono břicha. A když je vše v pořádku a trombocyty stále vysoké, tak odebírám z krve speciální vyšetření JAK2 mutaci - ta bývá pozitivní, když si kostní dřeň dělá co chce - bez regulace vyrábí více destiček. (pozitivní bývá cca u 60-70% lidí s problémem kostní dřeně). Když jsou trombocyty do 600 a všechna vyšetření jsou v pořádku, tak jen sledujeme krevní obraz á 6-12 měsíců (bez léčby, bez vitaminů). Pokud trombocyty rostou a nebo je velká slezina nebo je JAK2 mutace pozitivní, děláme odběr kostní dřeně k vyloučení myeloproliferativního onemocnění. Při destičkách nad 600tis, dáváme preventivně Anopyrin (blokuje srážení destiček). Takže bych vám ted žádný vitamin nedávala a sledovala bych krevní obraz - když by ty trombocyty stoupaly k 600, žádala bych hematologa další vyšteření. Občas mám paicenta, který má kolem 500 destiček a na nic nepřijdeme, při infektu (viroza či zánět čehokoliv...) nebo po operaci pak destičky stoupnou a zase se třeba za měsíc vrátí do původní hodnoty. Přeji pěkný den!

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: