Zvýšená hodnota ast u dítěte

Dobrý den, chtěla jsem se poradit ohledně syna 4 roky. Při narození měl silnější žloutenku, v porodnici jsme na svícení byli téměř 14 dní. Nyní na jaře u něho nastaly změny chování - hyperaktivita (zrejme po stresu ve skolce)....byly mu dělány základní testy a má vyšší hodnoty AST - lehce přes normu. Může vyšší hodnota souviset s prodělanou žloutenkou nebo by to mohlo značit ještě něco jiného. Chlapeček roste normálně, ale je hodně hubený i když celkem dobře jí. Děkuji předem za odpověd Veronika

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nedávala bych do souvislosti novorozeneckou žloutenku a současné zvýšení jaterních testů. Určitě bych testy zopakovala cca za měsíc, někdy může dojít k zvýšení jaterních enzymů /ALT, AST/ při infekci, při zvýšené fyzické aktivitě. Pokud by se hodntoy zvyšovaly, nebo se změnill klinikcý stav syna, tak bych doplnila ještě sonografické vyšetření jater.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: