Zvýšená hodnota genu f2

Dobrý den, moje gynekoložka mi jen tak preventivně udělala genetické testy (výtěr z pusy) a výsledky mi řekla, že jsou na jeden test dobré, ale u druhého testu, že mám zvýšený gen f2. nějak mi nevysvětlila co to vůbec znamená, jen mi řekla, že to kdyžtak budeme řešit až když bych byla těhotná. (je mi 24 let). Mohla bych Vás poprosit o podrobnější informace, co tento výsledek vůbec znamená a co by to znamenalo v případě těhotenství?? Předem mockrát děkuji za odpověď, teď vůbec nevím na čem jsem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z Vašeho dotazu bohužel není přesně zjevné, o co se jedná a jaký byl přesně výsledek testu ("zvýšený gen" je jaksi nesmyslná informace...) - ale pravděpodobně šlo o testy zaměřené na vrozený sklon k vyšší krevní srážlivosti - gen F2 pak je podkladem pro tvorbu krevní bílkoviny protrombin ("faktor II"), jehož špatná funkce může k vyšší srážlivosti vést - a tím k vyššímu riziku vzniku žilní trombózy nebo plicní embolie. Byla by to důležitá informace mimo jiné v souvislosti s případným užíváním antikoncepce, období gravidity je pak v tomto ohledu rizikové samo o sobě. V některých případech (po pečlivém zhodnocení) je pak nutné preventivní podávání léků proti srážení krve v průběhu těhotenství (pokud jste jinak zdravá a jde jen o tuto jednu mutaci, nepředpokládám, že by to ve Vašem případě bylo doporučeno, kdyžtak spíše jen v období okolo porodu). Doporučuji vyptat se na věc podrobně především paní doktorky, která Vám testy nechala provést. Dovolím si zde trochu kritický komentář - žádné laboratorní testy se nemají provádět "jen tak" a vždy je potřeba pacientovi říci, k čemu je testování dobré, u vyšetření genetického to platí obzvlášť. Lékař, který jakýkoliv test doporučí, by ho měl samozřejmě být schopen vyhodnotit a vysvětlit význam výsledku pacientovi. Dosti mě mrzí, že ve Vašem případě (podle obsahu Vašeho dotazu) nebyly tyto principy dodrženy - a to zrovna ve věci týkající se do budoucna těhotenství, tedy značně citlivé. Příště v podobné situaci prosím požadujte podrobné vysvětlení od daného lékaře ihned, od toho tam lékař je. Poproste také paní doktorku, at´ Vám výsledky testů předá pro Vašeho praktického lékaře - pro něj je to z řady důvodů také důležitá informace a i on Vám podá případně další upřesňující vysvětlení. Přeji hodně zdraví!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Bederní lordza Mohu poprosit i radu. Trpím bederní lordózou. Pravidelně...
  • Myom na děloze Lékař u mě diagnostikoval myom na děloze ,dle ultrazvuku 6,5 cm...
  • Ostrá bolest hlavy Je mi 31 let a jsem dva měsíce po porodu... nevím, jestli...
  • Monocyt krevni obraz PRI KREVNIM OBRAZE MI ZJISTILI MONOCYT 003 SNIZENA...
  • Zánět ledvin Mé mamince byla určena diagnoza zánět ledvin. užívá antibiotika...
  • Bušení srdce Posledni rok se mi stává kdyz jsem v klidu, že mi z ničeho nic...
 
Naposledy čtené: