Zvýšená hodnota serum protilátky anti peroxidaza

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Vzhledem ke dvou raným potratům mi byl odebrán hormonální profil, který je v pořádku z gyn. hlediska dále pak prověřena štítná žláza s výsledky, S-TSH 4,300 mU/I, S-Thyrox.volny fT4 14,23 pmol/l, serum protilátky anti peroxidaza byla zvýšena 145 kU/l. Jsem objednána k dalšímu vyšetření. Mohla by výše uvedená zvýšená protilátka -anti peroxidaza ovlivnit potrat nebo jej i zapříčinit ? Mohla bych si dopomoci i sama ke snížení hladiny užíváním nějakých preparátů z alternativní medicíny či vitamínovými doplňky ? Mockrát Vám děkuji za Váš čas a přeji krásný zbytek dne Pavla H, 30 let.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, některé studie ukázaly, že i samotná protilátka při normální funkci štítnice může být odpovědna za potrácení. Je možné zkusit tzv. izohormonální terapii - i při normální funkci štítnice se nasadí malá dávka hormonů štítné žlázy. Doplňky výživy si moc nepomůžete. Nicméně po opakovaných potratech je na místě myslet ne jenom na hormonální příčiny, ale zaměřit se také na oblast sráženlivosti krve, kde se vyšetřuje hned několik parametrů, které potrácení mohou způsobovat a vhodnou preventivní léčbou je možné riziko dalších potratů výrazně snížit. Moc držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: