Zvýšená hodnota tsh v těhotenství

Vážená paní doktorko, v únoru 2011 jsem podstoupila odstranění štítné žlázy z důvodu plánovaného těhotenství - po 3 letech neúspěšné léčby tyreotoxikózy a nevydařeném těhotenství. Dva měsíce po operaci jsem otěhotněla při hodnotách TSH 2.55 a fT4 18. Endokrinolog zvolil pouze telefonické konzultace. V 10. týdnu mi upravil po naměřených hodnotách TSH 7.2 a fT4 13 dávku Letroxu ze 100 denně na 125 denně. Po konzultaci ve 14. týdnu a hodnotách TSH 6.0 a fT4 16 dávka opět navýšena, střídavě 125 jeden den a 150 druhý den. Při této druhé konzultaci mě pan doktor překvapil, když mi sdělil, že hodnota TSH je stále zvýšená a má být 3. Po mém dotazu, zda to znamená nějaké ohrožení pro dítě, mi odpověděl vyhýbavě, že má být zkrátka 3 a já mám 6. Snažila jsem se tedy najít k významu hodnot TSH v těhotenství informace na internetu a velice mě znepokojilo, že při zvýšených hodnotách TSH může dojít k narušení vývoje dítěte. Mezitím mi bylo tento týden (18. týden těhotenství) naměřeno TSH 8.0 a fT4 15 a dávka Letroxu zvýšena na 150 denně, další kontrola za 14 dní. Proto moc prosím o Váš názor, zda jsou mé obavy na místě, mohlo dojít k narušení vývoje plodu a jaký další postup by bylo vhodné v mé situaci zvolit (např. kontaktovat nějakého specialistu, podstoupit nějaké genetické vyšetření plodu)? Moc Vám děkuji!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Zuzano, zvýšení TSH není nijak výrazné, takže se nebojte, že by vaše miminko bylo nějak postižené. K výraznému postižení, tzv. kretenismu, docházelo v dřívějších dobách při těžkých formách hypothyreozy. Dnes se již nic takového nevidí. Ve studiích se uvádí při lehkém nedostatku hormonů štítné žlázy maximálně lehké snížení IQ v řádu několika bodů, což vy vůbec nepoznáte. V tomto okamžiku si již miminko začíná tvořit hormony štítné žlázy samo, takže váš přínos pro něj je hlavně dostatečný přísun jodu...a hlavně se nestresujte :-). Všechno dobře dopadne. Hezký den.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: