Zvýšená nebo snížená funkce štítné žlázy + těhotenství

Dobrý den, mám asi trochu delší dotaz - v pubertě jsem byla léčena a brala Euthyrox 50, měla jsem prý "uzlíky", které po kontrole cca v 18 letech prý "zázračně" vymizely s tím, že už tedy docházet nemusím ani nemusím brát prášky. Po necelých 10letech mi na imunologii opět zjistili špatnou funkci a začala jsem brát Euthyrox 50 (půlku denně) znovu. Kontroly vždy cca 1x ročně a bohužel mám už třetí lékařku-endokrinolog vždy odešel a já byla přeložena. Nyní mám doktorku, která mi po dotazu, zda mám tedy zvýšenou nebo sníženou funkci stále opakovala, že se to takto nerozlišuje a je to špatný starý názor (??) Při kontrole 1x/rok prý můžu projít několika stádii/záněty...např. minule mi řekla, že vidí na sonu známky toho, že jsem asi něčím prošla. Prý mám chron. zánět štítné žlázy. Ostatní specialisté se mě však vždy ptají, jakou mám funkci a když zmíním Euthyrox, okamžitě řeknou, že ty sníženou. Je tedy možné, že můžu procházet různými záněty a mít chvíli hypo a pak hyper funkci?? Teď jsem cca v 10.týdnu těhotenství, na kontrolu jsem objednaná příští týden, ale lékařka ve mě od té doby nevyvolává moc důvěry - nevím, na co si tedy dát pozor a jak moc mám být sledována...vlastně mě po poslední návštěvě úplně zmátla - když se mi snažila vysvětlit svou teorii, byla jsem ještě víc zmatenější. Zápis: thyreoidální stim.h. 1.900mU/l, thyroxin-volný 18.63pmol/l., PL 16x17,7x48,8 obj. 7,2ml, LL 15,6x17,2x50,3 obj.7,1ml, bez ložisek ...co to tedy znamená? Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, názor je to skutečně netypický, možná mi něco uniklo :-)...v každém případě je to tak, že autoimunitní zánět může mít skutečně stadia hyperfunkce nebo hypofunkce, ale v drtivé většině případů je to většinou tak, že se onemocnění zachztí až ve stadiu hypo (tedy snížené funkce) a tam to již zůstane. Malé procento pacientů je zachyceno ve stadiu hyperfunkce, zpravidla hned ze začátku onemocnění, které pak postupně přechází do snížené funkce. Není to tak, že by onemocnění neustále kolísalo od zvýšené po sníženou funkci a zpět. Pro dlouhodobé sledování je důležitá hladina TSH - ta by se u gravidních žen měla pohybovat pod 2,5. Podle vašich aktuálních výsledků je léčba nastavena dobře, ze sonografického popisu se dá vyčíst jen to, že nemáte strumu. Mějte se hezky

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: