Zvýšená teplota

Chtěl bych se zeptat. Prodělal jsem streptokokovou infekci. Neměl jsem celkem žádné příznaky, pouze horečku a celkovou slabost. Lékař mi udělal CRP, vyšlo 64mg/l . Moč byla v pořádku. Nasadil mi antibiotikum Penbene. Během léčby se to příliš nelepšilo. CRP kleslo na 40mg/l. Byl mi tedy udělán odběr a v krvi zjištěn streptokok. Doktorka mi píchla retarpen. Po týdnu, když jsem šel na kontrolu bylo CRP v pořádku a celkově jsem se cítil dobře, ale zhruba za týden jsem začal mít teploty, které přetrvávají už skoro tři týdny a většinou trvají celý den, nebo jen na chvíli ustoupí. Nejvíce se však projevují v práci, při větší fyzické námaze. Jinak se cítím dobře, nejsem unavený a nic mě nebolí. O co by se mohlo jednat? Může být infekce nedoléčená? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Po infekcích může ještě v období rekonvalescence být zvýšená teplota. Také může být zvýšená teplota i jako důsledek působení antibiotik. Jde o odpověď organismu na probíhající imunitní procesy v těle. Depotní antibiotika např. Retarpen působí dlouhodobě, cca 3 týdny. Pokud nemáte žádné obtíže, necítíte se unavený, doporučuji se příliš nesledovat, neměřit si každý den teplotu. Pokles CRP znamená, že infekce ustoupila. Požádejte svého praktického lékaře o odběry - krevní obraz, CRP, ASLO a jaterní testy. Jinak bych Vám doporučila dostatek vitamínu C (min. 1000 mg na den), vitamíny skupiny B a celkové šetření cca ještě 3-4 týdny. Období rekonvalescence může po streptokokových infekcích trvat i několik týdnů. Hodně záleží kromě správné léčby i na dodržení klidového režimu během léčení nemoci a celkově na Vašem imunitním systému.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: