Zvýšená teplota a bolesti zad

Dobrý den. Už asi měsíc mě trápí únava (ztráta empatie) a zvýšené teploty většinou v odpoledních hodinách do 37,5. K tomu se přidaly bolesti v oblasti beder a to zejména při ohýbání (nazval bych to ztuhlostí). Srdcař mi zjistil mírnou sinusovou arytmii, kterou zatím není třeba léčit. Můj otec má Bechtěrevovu chorobu, o prázdninách jsem měl klíště, které však bylo řádně vytaženo, flek se neobjevil a proti encefalitidě jsem očkován. Před dvěma týdny jsem byl na krevním vyšetření + borelka a vše negativní. Dále v oblasti třísel už tak 2 roky mám hmatné uzliny, velikostně normálně, ale elastické s drsným povrchem. Mohla by jste mi poradit jak dále postupovat? Mám 23 let a nevím jestli to nesouvisí s rakovinou mizních uzlin, do jaké míry by se to poznalo z krve a tak dále. Ještě jsem zapomněl, že mám v mandlích Stafylokoka, ale ne nějak nebezpečný kmen. Mohla by být souvislost s Bechtěrevem? Nevím, opravdu se cítím zvláštně, jsem zvyklý 3x týdně plavat, ale poslední měsíc nic. Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer. Vaše potíže jsou nespecifické, každopádně ale jde o problém, který musí být vyšetřen. Uvažovala bych o celém spektru chorob, od různých infekcí po tvz. autoimunní či revmatologická onemocnění (mj. i pro to, že Váš otec trpí Běchtěrevovou chorobou, jak píšete, a sklon k této skupině onemocnění může být do určité míry dědičný...). Zvýšené teploty doprovázené nejasnými příznaky mohou být pro lékaře tvrdý oříšek....Velikost uzlin považovaná za normální je cca do 1 cm. O rakovině mízních uzlin bych rozhodně neuvažovala v první řadě, nedělejte si zbytečné obavy. Z krve rakovinu uzlin (tedy lymfom či leukémii) identifikujeme jen někdy, ovšem nevyloučíme - bylo by nutné provést chirurgické odstranění a histologické vyšetření podezřelé uzliny - ovšem při normální velikosti uzliny toto určitě nebude vyšetřením první volby. Nejprve by jste měl navštívit Vašeho praktického lékaře. Ten by měl provést celkové fyzikální vyštření (tedy "prohlédnout a prosahat" Vás), dále základní vyšetření krve (píšete, že již bylo zhotoveno, ale nevím, jaká přesně vyšetření se dělala) a také moči, z krve mohou být vyšetřena i některá infekční onemocnění (kromě boreliózy třeba EB viróza aj.), případně mohou být provedeny i základní imunologické a revmatologické testy. Je třeba mít ovšem na mysli, že ne všechna vyšetření z krve jsou 100%ně spolehlivá. Pokud se u PL nic nezjistí nebo si lékař nebude s výsledky vědět rady, měl by Vás odeslat k dalšímu specialistovi - dle nálezu bych předpokládala k všeobecnému internistovi, revmatologovi, případně na infekční oddělení, při podezření na onemocnění krve či mízních uzlin pak na hematologii. Každopádně fyzickou aktivitu opravdu raději vynechte, než bude vše v pořádku - pak to jistě dohoníte. Držím palce, ať se vše rychle vyřeší.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x