Zvýšená teplota a opakované gyn. záněty

Dobrý den, prosila bych o radu. Vloni v dubnu mi byla z krve zjištěna borelióza, která se projevovala zvýšenou teplotou a bolestí kloubů. Byla jsem přeléčena antibiotiky Doxybene 3 týdny. Pak výsledky prý v pořádku, bolesti přestaly, teplota také. Ale v červenci se mi teploty vrátily (nevím, jestli to mělo souvislost s výletem a přehnanou zátěží), kromě toho mě 2 týdny bolely klouby a celkově jsem se necítila dobře. Paní doktorka mi tvrdila, že je to viróza a dostala jsem prášky na bolest. Bolesti kloubů sice přestaly, ale teplota nikoli. S teplotou se potýkám dosud, pohybuje se v rozmezí 37,1-37,4 často je mi zima, především k večeru (i když jsem třeba ve svetru v místnosti), toto se začalo objevovat až s teplotou, občas se objeví mírná bolest kloubů, podstatně víc unavená se necítím. Paní doktorka mi tvrdí, že už neví, z čeho to můžu mít - krevní obraz byl v pořádku, CRP, ASLO též, sedimentace ok, testy na zánět kloubů, chlamydie ok, jen mám zvětšené mandle, dle výtěru místně zlatý stafylokok, který byl po ORL vyšetření prokázán i na zvětšené nosní mandli - opět antibiotika Augmentin, ovšem teplotu mám stále. Paní doktorka už to odmítá řešit, ale mě ta teplota vadí. Kromě toho se už přes rok potýkám s opakovanými gynekologickými záněty, z výtěru zjištěny různé bakterie - streptokok, stafylokok apod. vždy přeléčeno ATB a zaváděcími čípky a přesto mám klid jen třeba pár týdnů či tak měsíc, dva. Nevím, z čeho to stále mám, když sexuálně delší dobu nežiji..Nemůže na to mít třeba nějaký i malý vliv antikoncepce (beru chloe kvůli pleti)? Snažím se dbát na správnou hygienu, vhodné spodní prádlo, posilovat imunitu, brát laktobacily, ale bez výsledku. Obojí mě trápí a to věčné lítání na gynekologii mě už unavuje, poradíte mi něco? Napadlo mě zkusit ještě imunologii, jen nevím, zda musím mít doporučení od praktika či se mohu objednat i bez něho. Takhle mi v hlavě hlodá červíček, jestli nejsou teploty příznakem nějakého nádoru, snažím se je potlačit, ale pochybnost přeci jen stále zůstává. Pro doplnění dodávám, že se lečím se sníženou fcí štítné žlázy a s vysokým tlakem. Za jakoukoli radu děkuji

Odpověď odborníka:

1) Co se týče boreliosy, pak by bylo určitě vhodné zkontrolovat hladinu protilátek a ev. kvůli vašim kloubním obtížím provést i revmatologické vyšetření. 2) Zvýšená teplota může být i u dalších infekcí (mononukleosa?). 3) Pokud je v krku nález stafylokoka, pak většinou antibiotika nevedou k trvalému úspěchu. Doporučuji přeléčení autovakcínou z vlastního výtěru. 4) Pokud by i nadále teploty přetrvávaly, pak by bylo na místě vyšetření na imunologii či infekčním oddělení. 5) bakterie v gynekologických cestách většinou pocházejí z tlustého střeva. Používejte Fermalac vaginální čípky, dodržujte důkladnou hygienu - hlavně sprchování po stolici. Snadno pak také dochází k přenosu bakterií z okolí konečníku při pohlavním styku. Hormonální antikoncepce může negativně ovlivnit přirozenou mikrofloru v pochvě, takže umožňuje přerůstání patogenními bakteriemi.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: