Zvýšenca 19-9

V r.2008 mi bylo provedeno ERCP, následoval akutní zánět slinivky břišní. Po měsíci mi byl pro žlučníkové záchvaty odstraněn žlučník, ERCP bylo indikováno jako dodateční vyšetření před cholecystektomii pro podezření konkrementů ve žlučovodech. Od prvopočátku po ERCP a cholecystektomii trpím nepopsatelnými potížemi s trávením. Diagnoza - chronická pankreatitida...Od r. 2013 nemohu jíst normální stravu,pouze bez lepku a bez laktózy k tomu přísnou pankreatickou z důvodu velkého diskomfortu v dutině břišní, který mne omezuje v pohybu. Přechodně, s odstupen 3 týdnů se situace tzv. zlepší, ale při sebemenší dietní chybě se opakovaně objeví bolesti epigastra,podžebří,mezi lopatky,nadýmání.Stolice pravidelná,netrpím průjmy ani zácpou. Celých 6,5 let krevní ukazatele a zobrazovací metody nevykázaly nic,co by mohlo potvrdit mé hodně ztížené zažívací potíže. V červenci 2014 provedeny kontrolní odběry CA 19-9, výše 31. CT negativní. Nyní, po 7 měsících - únor 2015 - S CA 19-9 jsou 904,5, S CEA 1,53 na hlavě slinivky nehomogenní struktura, nemá charakter ložiska útvar 30x15 mm. Lékaři doporučují rychlou operaci, popřípadě resekci hlavy slinivky....Ptám se, zda opravdu mám uvěřit v tumor zapříčiněný chronickou pankreatitidou? A následně - kvalita života po tak těžké operaci? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Žofie, definitivní jistotu o co se ve skutečnosti jedná budete mít až po histologickem vyšetření útvaru. S ohledem na hodnoty Ca 19.9 opravdu není nač čekat a operace je plně indikovaná a to především proto, že je zde velké riziko, že se nejedná o rezistenci vzniklou chronickým zánětem, ale o nádorovou rezistenci. A pouze operace je zde nyní řešením! Kvalita života u takovéto operace je u většiny pacientů velmi dobrá, s ohledem na Vaše obtíže, které popisujete, věřím ze se dalšího zhoršení obávat nemusíte.Drzim palce!

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: