Zvýšené aslo

Dobrý den, je mi 30 let (sportovec, nekuřák), již téměř 2 měsíce se mi stávalo, že 3-5 dní jsem se cítil zdráv a pak 1-2 dny jsem cítil horký obličej, únavu a mírnou bolest hlavy, bez teploty, ale po celou dobu (1,5 měsíce) jsem měl rýmu (myslel jsem, že se mi vrací viroza, takže jsem to léčil vitaminy a čajem), pak jsem ale zašel k obvodnímu lékaři. V odběru krve(17.3.2015) jsem měl CRP 7,9, Aslo 271, Sedimentaci 14, B-leukocyty 12,4, Borellie i výtěr z nosu-negativní. Lékař mi nasadil Doxybene 200 na 10 dní. Příznaky mi ale nevymizeli (kromě rýmy) a v dalším odběru (30.3.2015) jsem měl už jen vyšší Aslo 259 (jinak vše v normě). Lékař mě poslal na rtg plic, který je v pořádku a nasadil mi Klacid 500 na týden. Zárověň mě odkázal na revmatologii, kde mě poslali znovu na krev objednali až za 3 týdny  . V odběru pro revmatologii (1.4.2015) mám Kreatinin 106, Bilirubin celkový 18, Aslo 243, jinak vše ukázkově v normě. V současné době už nemám bolesti hlavy ani únavu, jen obden pociťuji 2-3 za den na cca 2 hodiny horkost hlavy (bez teploty)a při tom mám současně studená chodidla. Jiné příznaky ani bolesti nemám. Lékaře jsem požádal ještě o výtěr z krku a rentgen zubů (výsledky zatím nemám, ale v ústech jsem ještě nikdy neměl žádný kaz). Zřejmě jsem tedy dle výsledků mohl prodělat Streptokoka nebo o jakou infekci by se mohlo jednat? Vím, že hodnoty nejsou vysoké, ale spíše na „hraně“, mám však marodní už 2 týdny a lékař mi doporučil, abych vydržel do kontroly od revmatologa. Navíc mi samozřejmě chybí sport a pohyb. Děkuji za radu a odpověď. Hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Martine. Příčin Vašich potíží může být celá řada a dovolil bych si tvrdit, že výsledek ASLO je zcela vedlejší nález, kterému netřeba věnovat žádnou pozornost (za popsaných okolností bylo poněkud sporné to vůbec testovat, stejně jako borrelie, to ale musí samozřejmě uvážit Váš ošetřující lékař). Stejně tak sporná byla opakovaná léčba antibiotiky - na jaký problém byla zaměřená a jak Vám to Váš lékař vysvětlil? Ke zhodnocení Vašich potíží by bylo nutné znát celou řadu dalších detailů a blíže se k tomu takto na dálku bohužel nelze vyjádřit, je třeba věc řešit s Vaším ošetřujícím lékařem - stejně jako otázku pohybu a neschopenky - k tomu lze obecně říci, že by mělo být vycházeno z toho, jak se cítíte, Vámi uváděné laboratorní výsledky nejsou samy o sobě důvodem ke klidovému režimu... Přeji brzké zlepšení stavu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Aslo a tetanovka | Od: Hana | 4.4.2016 23:30
Dobrý den, uz 4rok po porodu mam zvysene aslo. Z
puvodnich 980 po 6davek pendeponu za ty roky kleslo
na 480 a chystam se momentalne na tetanovku. Chci se
zeptat, zda-li to nema nejaky vliv a mohu ji v klidu
ockovani podstoupit. Diky
reagovat
re:Aslo a tetanovka | Od: uLékaře.cz | 6.4.2016 13:58
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: