Zvýšené hodnoty aslo

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně zvýšených hodnot ASLO. Na zvýšení se přišlo v roce 2003, kdy jsem potratila kvůli vývojovým vadám miminka, byla jsem na tom hodně psychicky špatně, dostala jsem šílenou chřipku a od té doby se mi začaly neustále vracet angíny. Asi po půl roce zjistili, že mám ASLO téměř 1200. Nechala jsem si vytrhnout mandle, záměrně píši nechala, protože více méně mi bylo některými lékaři řečeno, že je to zbytečné. Ale já už byla opravdu zoufalá, žádné léky nepomáhaly, všechna vyšetření byla až na to ASLO v pořádku, byla jsem i na ORL, tam bylo taky vše ok, ale chtěla jsem znovu otěhotnět, ale měla jsem strach, že když nejsem úplně v pořádku, mohla by se situace opakovat. I když samozřejmě nevím, jaké hodnoty jsem měla před otěhotněním, sama jsem se cítili naprosto zdravá, nijak nemocná jsem nebývala, nikdo mi samozřejmě neřekl, že právě proto nebylo miminko v pořádku. Prostě se to prý někdy stane, riziko je tu vždycky. Po vytrhnutí mandlí kleslo ASLO na 600, brala jsem potom několik týdnů antibiotika, ale došlo jen ke zlepšení na 400. Kolem těchto hodnot se pohybovalo pořád, až před 2 roky kleslo na 270, nevím proč, protože jsem už dlouho žádné léky nebrala, jen jsem chodila zhruba 1x za čtvrt roku na kontrolní odběry. Otěhotněla jsem a narodila se nám zdravá holčička, která bude mít za pár měsíců 2 roky. Přemýšlíme o druhém dítěti, zašla jsem si proto znovu na kontrolní odběry a hodnoty ASLO jsou opět 600, i když se nijak nemocná necítím. Můj lékař řekl, že výsledky dalších rozborů mám naprosto v pořádku a že kdyby byl někde v těle zánět, určitě by se to na hodnotách objevilo. Konzultoval to ještě s několika kolegy a shodli se na tom, že je to prostě jen reakce na to, že někdy jsem měla v těle toho streptokoka. Chtěla bych Vás poprosit ještě o Váš názor, případně co by se dalo ještě udělat, aby ASLO kleslo? Nebo to mám prostě nechat plavat? Mám pocit, že už jsem oběhala spoustu doktorů a nikdo na nic nepřišel. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Paní Kamilo, přeji Vám dobrý den! Hodnota ASLO svědčí pro probíhajcí nebo nedávno prodělaný boj se streptokokem. Pro probíhající nebo odeznívající zánět svědčí ale i hodnoty CRP (zánětlivé faktory) a sedimentace. Pokud nemáte zvýšenou sedimentaci nebo CRP a cítíte se zdráva, není důvod léčit zvýšené ASLO. Není vhodné léčit laboratorní hodnoty, vždy bychom měli přihlédnout k celkovému stavu daného člověka. Cítíte-li se tedy zdráva a máte nromální CRP, pronásledovat neviditelného streptokoka vám nedoporučuji.

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x