Zvýšené hodnoty markeru v krvi

Dobrý den paní doktorko,chtěla bych se zeptat jaký onko marker bývá zvýšený u nádorů dásní.V lednu mi byl zjištěn v krvi zvýšený marker 72=4,jeho hodnota byla 19,8 a byl mi zjišťován kvůli pobolívání v podbřišku(to je nyní již v pořádku).Podstoupila jsem různá vyšetření,ale příčina zvýšení markeru nebyla zjištěna.Potom jsem si dávala dělat nový zubní můstek a když mi pan doktor sejmul ten starý,který tam byl asi 10 let,byla pod ním na horní čelisti,v místě,kde býval zub,podrážděná dáseň z porušeným povrchem.Vysvětlovali jsme si o tím,že nějak můstek dráždil dáseň.Ale teď jsem měla asi 2 měsíce jiný,provizorní můstek a když ho včera pan doktor sejmul,aby udělal otisky na fixní můstek,byla dáseň nezhojená.Nyní mám asi za 14 dní dostat můstek na pevno a mám strach,aby se mi pod ním něco nedělalo.Omlouvám se moc,paní doktorko,ale jsem hrozně vystresovaná,pořád na to myslím,nemůžu se na nic soustředit.Myslíte,že by ten onko marker mohl být zvýšený z tohoto důvodu?Jako že by se tam něco dělo na té dásni?Děkuji opravdu moc za Vaši brzkou odpověď.

Odpověď odborníka:

milá Růženko,marker 72,4 by jistě nebyl zvýšený pokud by se něco dělo v dásni, je karkrem spíše pro zažívací trakt, navíc jeho zvýšení bylo opravdu jen mírné. Pravdu máte v tom, že můstek by jistě neměl přijít na něco, co je nezhojené a není jisté, kde se to vzalo. Zkuste domluvit se svým lékařem, abyste vyčkali na zhojení a pokud by nenastalo bylo by vhodné pro jistotu odebrat vzoreček, aby jste měla jistotu, že je vše v pořásku. Osobně spíše věžím, že defekt vznikl špatně padnoucím můstkem a že pokud byste nějaký čas byla bez něj, dojde ke zhojení.Držím palce!KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: