Zvýšené hodnoty tsh v těhotenství

Paní doktorko Ďurovcová, ve 12 TT mi z krve diagnostikovali mírně zvýšenou hodnotu TSH /4,6/ ostatní ukázkově v normě, po objednání na endokrinologii mi paní doktorka nasadila léčbu Eutyrox 50 1 tabletu denně. Při kontrole po 1 měsíci jsem měla hladinu TSH zvýšenou už na 5,6 i přes nasazenou léčbu. Lékařka mi zvýšila dávku léku na 125 /2,5 tablety 50 denně/. Na internetu jsem si přečetla, že snížená fce štítné žlázy způsobuje mentální retardace miminek i v pozdějším věku - až do stádia kreténismu a nikdo semnou o této problematice nemluvil, proto jsem trochu vyděšená a zajímá mě, zda tyto hodnoty mohou naše miminko ohrozit /aktuálně jsem ve 21 týdnu/, případně jaká jsou další rizika a co bych mohla udělat navíc, kromě doplňování jodu. Mám s manželem obavy /a tajně doufáme, že to u obav zůstane/ při jakých hodnotách je mentální retardace možná, týká se to i mých hodnot? Moc děkuji za Vaši odpověď. P.

Odpověď odborníka:

Vaše hodnoty jsou sice mimo normu, ale jen mírně. Takže mentálního postižení miminka bych se neobávala. To se vyskytovalo spíše v minulosti, kdy se štítnice v těhotenství vůbec nevyšetřovala a hormony se nedoplňovaly. Víc, než pravidelné užívání Euthyroxu a doplňování jódu pro miminko udělat nemůžete. Mějte se hezky a držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: