Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, na konci července byla příteli (27 let) diagnostikována ulcerozní kolitida. Po nasazení Pentasi bylo do týdne zlepšení - stolice již normální a bez bolestí břicha. V té době měl celkový bilirubin hodnotu 14 a GMT 0,69. Dne 4.9. byl na kontrole a byl měl další náběr a tam měl celkový bilirubin 32 a GMT 1,57. Chci se zeptat zda-li mě má znepokojovat zvýšení jaterních testů ( ALT a AST jsou v normě ). Může to způsobovat Pentasa? Dle jeho ošetřujícího lékaře prý ne. A kdybych si této hodnoty nevšimla já doma, neřekl by mu to ani. Dál se prý domluví podle kontrolního náběru až za 3 měsíce. Může to být způsobeno, že si dal víkend před náběrem pár piv? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pacient s ulcerózní kolitidou by neměl pít vůbec alkohol, protože zhoršuje průběh choroby, jistě může být příčinou i zvýšení jaterních testů. Po Pentase je zvýšení jaterních testů velmi vzácné.

MUDr. Pavel Růžička
MUDr. Pavel Růžička

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: