Zvýšené jaterní testy

Vážený pane doktore, dne 8. 10. jsem byl na odběrech krve po prodělané střevní infekci, kde mi byli zjištěny zvýšené jaterní testy s hodnotami Bilirubin 44,8; Bilirubin konj. 8,4; ALT 3,06; AST 1,11; GMT 2,04; Fosfatóza 1,21. Byl mi doporučen klidový režim, dieta, braní přípravků Flavobion a Essntiale forte. Další odběr následoval dne 19.11. s výsledky: Bilirubin 58,4; Bilirubin konj. 6,3; ALT 1,11; AST 0,31; GMT 0,64; Fosfatáza 1,09. Nadále mi bylo doporučeno dodržovat stejný režim, což jsem učinil. Další odběr byl dne 21.1. s výsledky: Bilirubin 61,0; Bilirubin konj. 5,2; ALT 1,01; AST 0,3; GMT 0,49; Fosfatáza 0,93. Ultrazvukové vyšetření mi bylo děláno na začátku léčby s výsledkem mírně zvětšených jater, ložisko neprokázáno, lipidogram v normě, pozit na Aigg. Testy na žloutenky negativní. Jak myslíte, že by měla moje léčba pokračovat dále, mám se obávat nějakého vážnějšího onemocnění? Je nutná biopsie jater? Předem děkuji za odpověď. Jaroslav

Odpověď odborníka:

Vážený pane Jaroslave, příčinou zvýšení "jaterních testů" může být leccos (včetně vlivu řady virů postihujících trávicí trakt) a normalizace může trvat mnoho týdnů. Hladina bilirubinu může být vyšší i kvůli vrozené genetické odchylce, tzv. Gilbertovu syndromu. Ke zhodnocení stavu by bylo třeba znát, jaké přesně testy Vám byly provedeny - jen tak by bylo možné říci, zda nebylo něco podstatného opomenuto. Vámi uváděné hodnoty jsou ale jen lehce zvýšené a mají zlepšující se tendenci, takže je velmi nepravděpodobné, že by za tím stál nějaký vážnější problém. Biopsie je potřebná k diagnostice spíše výjimečně a ve Vašem případě bych o ní nyní rozhodně neuvažoval...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: