Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, v poslední době jsem měla vyšší krevní tlak, tudíž mi pan doktor dělal krevní testy. Mám vyšší jaterní hodnoty ALT 2,09 AST 0,74 GGT 1,16 CRP 6,1. Proto se mi dělaly další testy určené na hepatitidu, kde mi odběry vyšly negativní jen HBsAb 377. Pan doktor mi říkal, že to odpovídá očkování, ale já v poslední době žádné očkování neměla. Pokud jsem byla očkovaná na žloutenku B tak pouze jako dítě, jen pokud spadala do povinných očkování (ročník 1990). Beru pouze hormonální antikoncepci Natálii a vitamíny Indol In 120, kvůli zhoršené cytologii. Pan doktor uznal, že netuší, proč mám zvýšené hodnoty a další vyšetření už dělat nechce. Mám dorazit pouze za půl roku na nové jaterní testy. Chtěla bych se zeptat, jaké další vyšetření bych si měla zařídit. A co by mohly tyto zvýšené hodnoty značit. Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, takto lehce zvýšené jaterní testy mohou mít spoustu příčin - žloutenka byla vyloučena (poz. HbSAb jsou po očkování - byla jste očkována povinně ve 12 letech). dále to může být dietní chybou (omezte mastné, smažené, tučné...), nepijte pár týdnů alkohol. samozřejmě to může být antikoncepcí, ikdyž v dnešní době nízkohormonální antikoncepce to je málo pravděpodobné. tím, že ty hodnoty nejsou nijak dramatické, tak bych doporučila změu stravy a životního stylu a kontrolu laboratoře za 3-6 měsíců. přeji pěkný den. ¨

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Jaterní testy | Od: Marie | 30.6.2016 08:33
Dobrý den, před rokem syn prodělal lymskou boreliózu. Od té doby má vysoké jaterní testy. Můze tou spolu souviset? Alkohol nepije.Paní doktorka mu řekla, že má testy jako notorický alkoholik (2,6)
reagovat
re:Jaterní testy | Od: uLékaře | 30.6.2016 09:23
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopírovala a vložila přímo do poradny na těchto
stránkách: http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x