Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, před měsícem mi brali krev s výsledky: ALT 1, 01 AST 0,64, trigl. 1,9, chol. 5,1 ( ostatni hodnoty v norme. Nevím, co přesně mi brali, ale vím, že tam byl bilirubin, CRP, další hodnoty nevím ). Je možné, abych při těhto výsledcích měl pokročilou cirhózu? Všude jsem četl, že při cirhóze by měla být vyšší hodnota AST než ALT, de Ritisuv koeficient by měl být větší než 1, resp. 2. Já mám ten koeficient 0,63. V listopadu 2012 jsem měl sono jater v pořádku.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Tomáši. Cirhotického onemocnění jater se obávat nemusíte - jednak jde o dlohodobý mnoholetý proces přestavby jater, tedy kdyby jste ním skutečně trpěl, tak již před půl rokem na ultrazvuku lékaři najdou známky cirhotické přestavby. Za druhé: při cirhóze dochází k mnohonásobnému zvýšení jaterních transamináz ( i desetinásobně) a VAše hodnoty jsou vyšší pouze o desetiny. Játra jsou orgánem metabolizmu a reagují na všechny možné škodlivé látky vstupující do těla nebo taky na patologické procesy v těle právě pprobíhající. Lehčí vzestup jaterních transamináz tak můžeme pozorovat po prodělaném infektu, po antibiotické léčbě či po očkování. Vyšší elevace jaterních enzýmů taky doprovází řadu virových infekcí: kromě žloutenky to jsou i infekce CMV virem a EBV virem.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+29 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: