Zvýšené jaterní testy a léky clabax, antikoncepce yadine

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: Prodělala jsem zánět dutin, byly mi nasazeny atb Clabax po dobrání mi paní doktorka udělala testy a zjistila zvýšené jaterní testy (alt 0,71. alp 2,93. gmt 0,75). Odeslala mi na gynekologii, protože užívám antikoncepci Yadine, že tam se mnou problém vyřeší. Pan doktor řekl, že mam užívat antikoncepci dál, že se nic neděje a na kontrolní náběry mám přijít za tři měsíce. Ještě jsem alergická na pelyněk a musim užívat analergin. Mohu tyto dva přípravky užívat aniž bych si zatěžovala játra ještě více? Mam dodržovat nějakou dietu? A není interval 3měsíce na další náběry zbytečně dlouhý? Na tyto otázky mi moji lékaři nedovedli odpovědět. /ještě dodám, že jsem alergická na veškerá antibiotika mimo clabaxu a zinnatu a je mi 30let a yadinne beru teprve měsíc, před tím jsem užívala antikoncepci pro kojící ženy azallia 5měsíců/ Děkuji

Odpověď odborníka:

Pokud se zjistí přetrvávající vyšší hodnoty jaterních testů, není dlouhodobě vhodné užívat žádné léky, které mohou játra zbytečně zatěžovat. Vaše hodnoty by mohly svědčit i pro prodělanou mononukleosu či jiný zánět jater, nebo pro častější konzumaci alkoholu. Léky na alergii berte klidně dál, antikoncepci také, omezte živočišné tuky a úplně abstinujte. Ev. si můžete v lékárně koupit volně prodejný preparát k výživě a podpoře jaterních buněk ( název nemohu uvádět, lékárník vám poradí). Ta doba kontrola za 3 měs. zcela postačuje. Pokud by vyšší hodnoty přetrvávaly, lékař vám poradí, co dál, možná byste potom tu antikoncepci vysadit měla.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: