Zvýšené jaterní testy ast

Včera jsem byla na prohlídce a byly mi zjištěny zvýšené jaterní testy. (Konkrétně AST 0,94) Abych mohla nastoupit na VŠ (vojenskou), musí se mi snížit na 0,60. Další test mohu podstoupit za 10 dní. Je možné, že jaterní testy mám zvýšené z důvodu aktivního tréninku, který jsem poslední měsíc vykonávala a tělo nebylo na takovou zátěž zvyklé? (Každý den běh, a posilování) Také jsem se chtěla zeptat, jestli si myslíte, že je možné hodnoty s přísnou dietou, jaterními doplňky (ostropestřec, chlorella, jat. čaje a zelený ječmen) a klidným režimem vrátit v deseti dnech do normálu? Moc Vám děkuji za odpověď a přeji příjemný den. Rebeka Š,

Odpověď odborníka:

Milá Rebeko, nikdy není moudré hodnotit isolovaně dílčí nálezy od pacienta "celého". Vaše zvýšení AST není výrazné, pokud je zapotřebí hledat příčinu, je nezbytné další vyšetření. Dieta ani Vámi uváděné potravní doplňky nejsou spolehlivou cestou, nejde přece o jaterní testy, ale o Vaše zdraví.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: