Zvýšené leukocyty

Dnes mi moje PL zjistila leu 15. Minulý týden jsem ležela na kožním, kvuli alergické reakci na ATB. Do toho mám 3 týdny menzes. Alergie už ustoupila, výtěry z krku jsou v pořádku. Na gynekologii mi zjistili vysokou sliznici 1Omm tak jsem dostala injekci na odloučení. Dělohu nešlo prohlídnout kvuli habitu. Poraďte mi jestli ty leu s něčím z toho souvisí. PL mě vyděsila, že by mohlo jít i o leukemii. Nyní ještě užívám kortikosteroidy na tu alergii. Medrol, flonidan a helicid. Co mi může hrozit? Mám strach

Odpověď odborníka:

Ivanko. Určitě se nemusíte zbytečně obávat. Neudáváte sice, v jakých jednotkách je výsledek a vlastně ani, zda jde o krevní obraz (leukocyty se vyšetřuji třeba také v moči či jiných tělesných tekutinách). Pokud předpokládám správně, že jde o krevní obraz a výsledek 15 x 10na9 /l, pak s největší pravděpodobností nepůjde o nic dramatického. Leukocytů neboli bílých krvinek je několik druhů a kromě celkového počtu je nutné také jednotlivé podtypy rozlišit (diferenciál), neboŤ různé typy bílých krvinek mohou být v krevním obraze zvýšené u různých patologických stavů. Nicméně pokud jste měla takto velkou alergickou reakci, určitě může být zvýšení leu právě obrazem alergie. Stejně tak dochází ke zvýšení leu při užívání kortikosteroidů - tedy léky Medrol a Flonidan u Vás mohly vyšší hodnotu leu navodit. Jelikož jste užívala ATB, předpokládám, že jste si léčila nějakou infekci, i když nepíšete jakou. I trvající infekce by mohla způsobít zvýšení leu, ale ta by asi měla i své jiné projevy (horečka aj.). S gynekologií je souvislost méně pravděpodobná. Samozřejmě teoreticky je možných příčin zvýšení leu celá řada, ale ve Vašem případě bych skutečně tu alergii a užívání kortikoidů považovala za nejpravděpodobnější. Pokud tedy nyní sama nemáte žádné potíže, není důvod k obavám - a už vůbec ne z něčeho takového, jako je leukémie!! Vážně Vás tím PL děsila?? Doporučila bych zkontrolovat krevní obraz + diferenciál tak 1-2 týdny po dobrání kortikoidů. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: