Zvýšené množství mužských hormonů

  • Dotaz od: Nikola Tíková
  • Publikováno: 30.1.2014
  • uLékaře.cz

Paní doktorko, na toto téma jsem již četla spoustu diskuzí a různých rad, tak bych ráda věděla jestli to vidíte stejně. Minulý rok v březnu jsem vysadila antikoncepci Lunafemm a od té doby začalo být vše špatně.. (Je mi 24 let, bez dětí) Negativní projevy se začaly objevovat cca po 5 měsících od vysazení antikoncepce. Nikdy předtím jsem ani s jedním příznakem neměla žádnou zkušenost. Začaly se mi mastit vlasy (mám hrubé vlasy,většinou suché,takže mě tohle překvapilo),dále se mi v okolí pupíku začaly objevovat tmavé hrubé chloupky a začaly zarůstat, takže mám teď v okolí pupíku nevzhledné jizvičky a boláky (jsem přírodní blondýna, tudíž veškeré ochlupení mám téměř neviditelné,jen v okolí pupíku tmavé),chloupky se dále sem tam začaly objevovat na krku a mezi prsy..Dále jsem od vysazení antikoncepce jsem začala pociťovat neustále změny nálad a neumění se vyrovnávat se stresem (kdykoliv předtím jsem s tímhle neměla problém). A v poslední řadě nejhorší problém a tím je zanícené akné v okolí kontur obličeje, krku a brady. Nejedná se o klasické pupínky,nýbrž o červené tvrdé boláky. Byla jsem na odběrech pro zjištění poruchy štítné žlázy a výsledky byly negativní. Nevím si již rady, jestli je tohle všechno opravdu projevem zvýšeného množství mužských hormonů a jaká by mohla být nasazená léčba? Děkuji mnohokrát za odpověď. Nikola T.

Odpověď odborníka:

Zmínila jste se, že Vám kontrolovali štítnou žlázu - pokud to bylo u endokrinologa, určitě by mohl zkontrolovat taky hladiny mužských pohlavních hormonů, resp. kortizolu. Hladiny androgenů se odebírají v 1.-5. den menstruačního cyklu ideálně dopoledne nejpozději do 10.00 hod, vyšetřovací program kortizolu je specifický, to by Vám v případě zvážení jeho indikace vysvětlil endokrinolog.
Stran kosmetického řešení problému - zkusila bych kontaktovat kožní ambulanci, kde by Vám mohli nabídnout lokální léčbuj daných projevů, na ochlupení pak laserové ošetření.
Samozřejmě, endokrinologické vyšetření by mělo proběhnout určitě.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x