Žvýšené protilátky proti šž

Dobrý den, byly mi zjištěny vysoké hodnoty protilátek proti štítné žlázy, THS 4,7. Protože usilujeme o miminko (jsem po ZT v 9tt), mi Dr. nasadila Letrox 50. Po 2 týdnech užívání jsem moc unavená a mám štiplavý pocit na jazyku - jakoby kovovou chuť. Po dohodě s dr. mi snížila dávkování na 25. Je to normální průběh léčby? Také užívám Femibion 1, který obsahuje jód. Vadí to? Vím, že v některých případech léčby ŠŽ se nesmí užívat jód. Děkuji za odpověď předem.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní/slečno Ivano. Léčba nízkou dávkou hormonu štítné žlázy je u ženy s pozitivitou a-TPO ("protilátky proti štítné žláze") plánující graviditu celkem standardní postup, zvl. pokud hodnota TSH, kterou uvádíte, je mírně vyšší, než je žádoucí a ukazuje na na možnost, že žláza mírně "nestíhá" plnit potřebnou funkci. Vzhledem k tomu, že se tato dysfunkce štítné žlázy může podílet na nepříznivém vývoji gravidity (předpokládám, že termínem ZT myslíte zamlklé těhotenství, jehož příčin ale může být celá řada, jde bohužel o častý jev, u kterého se jasná příčina nemusí zjistit - to Vám jistě gynekolog vysvětlil), je léčba vhodná. Popsané potíže po užívání léku mohou souviset s jeho nežádoucími účinky a redukce dávky je tedy na místě (léčba se pak řídí podle kontrolních krevních testů). Jód je žádoucí (vadí nadměrný přívod u zvýšené funkce žlázy, což není Váš případ), Femibion můžete spolu Letroxem užívat. Přeji Vám úspěšné otěhotnění a jeho zdárný průběh.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: