Zvýšené riziko trombózy

Dobrý den, mám na Vás takový dotaz. Díky genetickým testům, které mi byly provedeny za účelem zájmu darování vajíček, mi bylo zjištěno zvýšené riziko trombózy. Následně při konzultaci v dárcovském centru, kde mi vyšetření prováděli mi sepsali lékařskou zprávu, kde bylo v závěru uvedeno doporučení k podrobnějšímu dovyšetření na Hematologické ambulanci. Když jsem se dostavila na Hematologii, bylo mi ale sděleno, že genetiku už mám hotovou a nic jiného už se mnou dělat nebudou, že nemůžou za to, že mám odfláknuté vyšetření a to základní vím. Nevím tedy a nechápu, proč mě v genetické ambulanci posílali ještě na další vyšetření, když na hematologii údajně nic dalšího už dělat nemůžou. V příloze přikládám lékařskou zprávu a ráda bych znala i Váš názor, zda opravdu už žádné jiné vyšetření nepotřebuji, nejsem teď z toho moc klidná. Předem moc děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, velmi děkuji za zaslání kompletní zprávy, je pak jednodušší radit :-) Trombofilní mutace jsou v populaci velmi časté, má je cca 11% populace. Nejčastější je Leidenská mutace (9%), druhou nejčastější je mutace f. II prothrombin (2%). S touto mutací jste se narodila a taky s ní umřete - v 80-90 letech na něco jiného :-) Zdědila jste ji po otci nebo po matce. Doporučuji tedy vyšetření rodičů a sourozenců na danou mutaci (vaše příbuzné na toto vyšetření na hematologii odesílá praktický (obvodní) lékař - k tomu potřebuje tuto vaši zprávu). Vaše děti tuto mutaci zdědí z 50%. Tato mutace zvyšuje riziko trombozy asi 3-5x, ve Vašem věku je běžné riziko trombozy asi 5/10000lidí... Toto riziko se velmi zvyšuje v rizikových situacích, kdy se nehýbou nohy (operace, úrazy, sádra, ortéza, dlouhé lety nad 6hod a cesty nad 12hod) - v těchto rizikových situacích doporučujeme preventivně nízkomolekulární heparin. Nedoporučujeme hormonální antikoncepci ani hormony v přechodu. Jako nejvhodnější antikoncepce je nitroděložní tělísko nebo antikoncepce pro kojící maminky bez estrogenů (Azalia, cerazette). Doporučuji sledování v těhotenství - pokud bude vše v pořádku, tak není třeba zajištění nízkomolekulárním heparinem v těhotenství, ale jistě chvíli po porodu (např. 3 týdny) - doporučení se časem mění, až budete těhotná, mohou být aktuální doporučení jiná... Co se týká dárcovství, tak dárcovství vajíček se nedoporučuje. Můžete darovat krev i kostní dřeň, ale nedoporučují se přístrojové odběry (dárcovství plasmy, děstiček). Vzhledem k tomu, že jste jinak zdravá, nejsou žádná další vyšetření potřeba. Další podrobné odběry by byly potřeba až v případě, že byste potratila. Jediné, co bych od hematologické ambulance čekala, je podobné poučení, jako jsem vám nyní napsala. A měli by vám vydat kartičku trombofilie, kterou byste pak měla u sebe na dovolené apod. A měli by o vás vědět, aby se o vás starali v době těhotenství. Přeji pěkný den MUDr. Veronika Kaššovicová hematologie Jablonec nad Nisou

MUDr. Veronika Kaššovicová
MUDr. Veronika Kaššovicová

Specializace: Hematologie a tranfuzní lékařství
Pracoviště: Hematologická ambulance Nemocnice Jablonec nad Nisou

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: