Zvýšené teploty, různé nemoci

Dobrý den, již 6 měsíců mám zvýšené teploty(37,3-37,7), jsem na neschopence, chodim po vsech moznych doktorech a zatim zadne znatelne zlepseni na mem stavu.V říjnu mě po koloskopii zjistili maly zanet v tenkem streve, rikali ze jde zrejme o Crohnovu nemoc na kterou jsem byla nasledne lecena 1 mesic antibiotiky+ Pentasa(2-2-2).Pentasu užívám doposud, nicméně 11.2.po rendgenu tenkeho streva me rekli ze strevo mam dle rendgenu zcela vporadku.25.11. me byl na ORL udelan vyter mandli ze ktereho se zjistilo ze mam stafilokoka, ktery byl prelecen antibiotiky, kontrolni vyter byl vporadku.13.3.me na infekcnim oddeleni rekli, ze jsem prodelala mononukleozu i kdyz netusim kdy ve me probehla.4.3. me zjistili na ORL Stafilokoka aurea četně v mandlích, dali me na to Amoksiklav a po poziti 1.tablety jsem otekla a vse me svedilo, spatne se me dychalo atd.Vzhledem k teto alergicke reakci se p.doktorka na ORL obava me prelecovat toho stafilokoka antibiotiky, tvrdi, ze leda je mozne ho zkusit prelecit Amoksiklavem se soucasnym uzivanim protialergik, ceho se docela obavam.Můžete mě prosím poradit, jak je možné toho stafilokoka jinak přeléčit?Je možné, že on mě způsobuje ty stálé teploty, únavu, stále se tvořící čepy na mandlích,bolesti kloubu a svalu, bolesti hlavy, zanety mocove trubice atd. Uz 6 mesicu jsem na neschopence a vsude si me prehazuji jako horky brambor.Já už nevím na koho se mám obrátit.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zlatý stafylokok (staphylococcus aureus) takové obtíže může způsobovat. Také se na na nich může podílet proběhlá virová infekce, možná i proběhlý nebo přetrvávající ? zánět střevní sliznice (pozn.z pouhého RTG se nedá poznat, jestli máte střevní sliznici v pořádku nebo ne a jestli znět odezněl celkově, tj.jen podle RTG Vám nemohou říci, jestli jste nebo nejste zdráva). Antibiotika proti zjištěnému stafylokokovi je nejlepší podávat cíleně, podle toho, na která je citlivý (to se pozná z výsledků kultivace = stěru, v rámci které se provádí i vyšetření citlivosti bakterie na ATB). Kromě penicilinů, na které jste nejspíš alergická (pozn. i Amoksiklav je druh penicilinu a pokud není vyhnutí, užívat byste ho raději při prokázané alergii na PNC neměla), může být Váš stafylokok citlivý i na jiná ATB, třeba na makrolidy; ty jsou mimochodem ATB druhé volby, například když je pacient alergický na PNC. Doporučuji zeptat se lékaře, jestli výsledky testu citlivosti Vašeho stafylokoka opravdu ukázaly jen citlivost na PNC a na nic jiného použitelného. Jinak by bylo vhodné probrat s lékařem stav Vašeho střeva a co s tím dál - mimo jiné je vhodná určitá úprava stravy, po opakovaných podáváních antibiotik úprava stavu střevní mikroflóry (tj.například užívání probiotik a prebiotik, omezení konzumace potravin zatěžujících střevo) a celkově by mohla pomoci detoxikace organismu. Musím však napsat, že bohužel ani všechna tato opatření Vám nemusejí od obtíží odpomoci (přeji Vám, abyste se jich brzy zbavila) - jednak může být příčina obtíží ještě jiná a jednak delší dobu může trvat, než se Váš imunitní systém dá po proběhlých útocích zase do pořádku a pokud byste opravdu měla nespecifický střevní zánět, může se dokonce stát, že budou obtíže přetrvávat roky (takové střevní záněty jsou ca v 1/3 případů trvalá záležitost s trvalými obtížemi, v 1/3 po jedné atace zánět odezní, v 1/3 se opakují období klidu a období ataky nemoci).

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: