Zvýšene tsh a hypokaliemia

Dobrý deň,chcem sa spýtať či môžu zvýšené hodnoty TSH 6,42 mi robiť spavosť, zimomrivosť, unavu, nezáujem o nič. A či celkovo môže ovplyvnovať štitna žlaza znižovanie draslíka v krvi. Beriem kalium 2 - 3 tbl denne a stále ho mám malo. Mám dg. špongiovité obličky so stavom k hypokaliemii , ale doktorovi sa nezda že by mi to mohli robiť iba obličky. A je vhodne pri hodnotach TSH 6,42 uživať euthyrox? Ďakujem

Odpověď odborníka:

Každý jsme k hormonům jinak citlivý - u někoho toto TSH potíže vyvolá, u někoho nikoliv. Nicméně spavost, únava, zimomřivost můžou být od nedostatečné funkce štítnice. V tomto případě bych o terapii Euthyroxem určitě uvažovala, mělo by se Vám ulevit.
Co se týče hypokaliemie, já si zase nemyslím, že by toto TSH mělo tu sílu hnout hladinou draslíku. Tu jsou učínnější spíše hormony jako kortizol, či aldosteron (z nadledvin), které při svém nadbytku pokles draslíku vyvolají.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: