Zvýšené tsh v počátku těhotenství

Dobrý den, paní doktorko. Přibližně 15 měsíců se mi nedařilo otěhotnět, a tak jsme byli odkázáni na centrum asistované reprodukce, kde mi udělali hormonální profil, kde zjistili zvýšený TSH - 6,639 (norma do 3,5). Ostatní hormony v normě. Problém je, že se mi zrovna v tomto cyklu podařilo otěhotnět (nyní 6.tt). Bylo mi proto doporučeno se urychleně objednat na endokrinologii a situaci řešit. Bohužel však tady nastal problém - nikde mě nechtějí ani objednat (i z důvodu nespádovosti - bydlím v Brně, trvalé bydliště mám ale v jiném městě na Jižní Moravě), pouze v jednom případě byli ochotní, to ale až na termín leden - únor. Bojím se ale, že to už může být pozdě. Chci se zeptat, jaká jsou rizika spojená s takto zvýšenou hladinou TSH? Jak je to s poskytnutím ošetření? Mám v mém případě nějaký nárok na přednostní vyšetření (třeba v nemocnici nebo ve městě, kam spadám svým trvalým bydlištěm)? Nebo co můžu v mé situaci vůbec dělat? Je možné něčím podpořit funkci štítné žlázy?? (slyšela jsem o jodu, ale nevím, jestli je to vhodné...). Popravdě nevím, co mám dělat a jsem z celé situace zoufalá a vystresovaná. Předem Vám moc děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, záleží na tom, jakou máte hodnotu fT4, ale bylo by vhodné nasadit terapii malou dávkou Euthyroxu, např. 50 ug denně. To může udělat i praktický lékař. V dnešní době však na spádovosti nezáleží, objednat se můžete do endokrinologické ambulance i mimo vaše trvalé bydliště.

MUDr. Martina Přichystalová
MUDr. Martina Přichystalová

Specializace: Pediatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x