Zvýšené tsh v těhotenství

Dobrý den,jsem po odstranění štítné žlázy již několik let.Před těhotenstvím byla hodnota Tsh 3,53 a FT4 16,17 při mírném navýšení euthyroxu na 175mg ze 150mg .Odběr v 16 týdnu mě velmi vyděsil,pač výsledek TSH byl 17, 69(0,35-5,6O) FT4 7,8(7,9-16,00).Okamžitě jsem dostala navýšení dávky na 250 mg euthyroxu denně.Mám velký strach zda to mělo nějaký vliv na vývoj miminka na jeho IQ a psychomotoriku.Můj lékař mi ani neřekl jak je to vážné a jak moc je to snížené.Moc Vás prosím o zodpovězení mých otázek.Jak rychle se během těhotenství HST zvyšuje a zda je možné,že během vývoje mozku je možné pomocí dejodázy nějak regulovat placentou hormony,aby přísun plodu byl dostatečně zachován. A od kdy je plod schopen si sám vytvářet vlastní hormony.Kdy podle Vás je nejdůležitější období pro to mít správné hodnoty hormonů,aby to neovlivnilo vývoj mozku.Předem moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, když budu mluvit upřímně, tak si myslím, že nemá cenu se teď stresovat tím, co by kdyby. Hodnota TSH 17 je sice zvýšená, ale není nijak tragická, takže vaše dítě tím určitě postiženo nebude. Jestli se mu sníží hodnota IQ o jeden či dva body, to stejně nepoznáte. Není mi ale jasné, proč, pokud jste sledována u endokrinologa, nebyla kontrola udělána mnohem dříve než v 16. týdnu. To ale asi nemá smysl nyní řešit. Soustředte se na miminko, snažte se mu vytvořit vlídné a milující prostředí a uvidíte, že bude vše v pořádku. Pokud se budete celé těhotenství jen trápit strachem, tak porodíte stejný uzlíček nervů, jako jste ted vy :-). Takže hlavu vzhůru.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: