Zvyseni antinuklearnich protilatek ana

Dobry den, asi 4 roky mam pozitivni hodnotu ANA protilatek. Nepamatuji si hodnotu presne, ale vim, ze lekarka na imunologii mi do zpravy psala "v nizkem titru". Hodnota se mi ani nezvysuje, ani nesnizuje. Vsechny ostatni testy, ktere mi na imunologii byly provedeny, byly v norme. Akorat mi bylo receno, ze jsem nejspis v minulosti prodelala mononukleozu a ze mam stale vysoke hodnoty. K vysetreni na imunologii me tehdy privedly sem tam se opakujici pobolivani kloubu, lehce zvysene teploty a zvysena unava. Pote, co mi obvodni lekarka udelala vsemozne testy a nic se neprokazalo, me na mou zadost poslala k imunologickemu vysetreni. Vim, ze zvysene ANA protilatky se vyskytuji u ruznych autoimunitnich onemocneni, ale lekarka na imunologii se netvarila, ze by to mel byt nejaky problem. Vzdycky mi udela vysetreni krve a rekne at prijdu na kontrolu za rok. Proto bych se Vas chtela zeptat, jestli mi opravdu v budoucnu nejake onemocneni hrozi a nebo, jestli samotna zvysena hladina autoprotilatek nemusi nic znamenat. Hrozi mi nejake riziko v souvislosti s otehotnenim? Jinak jsem zjistila , ze na moje potize s unavou mi dobre zabira Wobenzym, takze jakmile citim, ze mam nejake narocne obdobi, zacnu ho brat a potize za par dnu zmizi. Proto by me zajimal i Vas nazor na opakovane uzivani Wobenzymu. Predem mockrat dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, opravdu mírně zvýšená hladin autoprotilálek nemusí znamenat žádné onemocnění, je potřeba sledovat, zda-li se nález nemění v čase + sledovat i jiné autoprotilátky, sedimentaci, FW, hodnoty imunoglobulinů. S wobenzymem bych byla opatrná, protože i tento preparát může vést k navýšení autoprotilátek. Spíše bych doporučovala koncentráty s aloe vera, zelený ječmen, probiotika. V těhotesntví se může hladina ANA navýšit, ale je to zcela fyziologický nález.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x