Zvýšení váhy

Dobrý den, celý život jsem byla hubená do 50-55 kg max, necvičila jsem a ani jsem si nehlídala váhu. Před 2 roky mi zjistili, že mám ileus = neprůchodnost střev. V nemocnici jsem ještě výrazně pohubla pod 50 kg. Měsíc co jsem přišla z nemocnice jsem měla zakázáno od pana doktora se pohybovat. Během měsíce jsem přibrala o 10-15 kg a nemůžu je dát už 2 roky dolů a to nyní chodím cvičit skoro už 6 měsíců (2-3x týdně). Myslíte že moje rapadní zvýšení váhy způsobila operace střev? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, operace je pro tělo velký stres, při kterém dochází ke změnám v metabolismu. Proto dochází k váhovému úbytku po operaci. Ztrácejí se ale předvším svaly. Výrazný přírůstek hmotnosti v době rekonvalescence může být výsledkem nevyrovnaného energetického příjmu, jelikož Váš výdej byl minimální. Pokud se dlouhodobě snažíte snížit Vaši hmotnost, ale nedaří se Vám to, doporučovala bych Vám navštívit kvalifikovného nutričního terapeuta, který by shodnotil Váš jídelníček a navrhl případné změny. Obecně bych vám doporučila mít dostatečný energetický příjem ( žádné drastické diety), aby v jídelníčku byly zastoupeny všechny potravinové skupiny ( obiloviny, pečivo, zelenina, ovoce, maso, mléčné výrobky.....ale i kvalitní tuky), jíst pravidelně, dodržovat pitný režim....Při hubnutí je ideální volit aerobní sporty ( chůze, běh, plavání, aerobic...).

Mgr. Martina Ševčíková
Mgr. Martina Ševčíková

Specializace: Nutriční poradenství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: