Zvýšený bilirubin

Dobrý den, je mi 37 let. Lečím se s hypertenzí a chodím každých 6 měsíců na kontrolu ke kardiologovi včetně odběrů krve. Při posledním odběru jsem měl hodnoty v pořádku kromě bilirubinu, který jsem měl 25. V minulosti jsem měl jaterní steatozu, ale ta se snad dietou zlepšila. Pan doktor mi pouze sdělil, že kromě bilirubinu je vše v pořádku a nic dalšího se mnou neřešil s tím, že to je hladina jen lehce zvýšená a neškodná. Na internetu jsem se dočetl, že vyšší hladina bilirubinu není škodlivá, ba naopak působí jako ochrana proti některým nemocem. Myslíte, že je možno hodntu 25 nechat bez dalšího rozboru, tedy jinak řečeno toto zvýšení nebrat nijak v potaz? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zvýšená hodnota bilirubinu je poměrně častým nálezem např. při tzv. benigní hyperbilirubinémii. Proto ve vašem případě doporučuji zatím pouze kontrolu bilirubinu s časovým odstupem.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: