Zvýšený bilirubin

Dobrý den, je mi 18 let. Jsem pár let už sledován kvůli zvýšené hodnotě bilirubinu (150 +). Prý se jedná o GS. Všechny jaterní testy jsou v pořádku. Kontrola mědi v jevy taky v pořadku. SONO a magnetická rezonance ukázali, že játra jsou akorat zvětšená. Doktor uvažuje o biopsii jater pro přesnější určení. Mluvil i o zkontrolování genetiky. Protože tyto hodnoty bilirubinu u GS jsou přeci jen až moc vysoké. Chci se zeptat jestli se muže jednat o jinou nemoc než GS. Nesportuji (jen občasně ale nezatěžuji se), užívám silymarin a snažím se vést dobrou životosprávu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, neuvádíte, který typ bilirubinu máte vysoký, ale vzhledem k tomu, že jste vedený pod dg. Gilbertova sy, předpokládám, že bude izolovaně zvýšený nekonjugovaný. Tato dg je podpořena tím, že obvyklá lab. vyšetření i zobrazovací jsou jinak v normě, jste subj. bez potíží, v mužské populaci je rel. častý. Na druhou stranu je pravdou, že nekonjug. Bi v případě GS obvykle nepřesahuje 70 umol/l. Tím se dají vyloučit i nemoci červených krvinek (hemolytické a jiné anemie), ani zde nebývá bilirubin vyšší než 100 a nacházejí se další laboratorní odchylky. Hematologicky jste, hádám, vyšetřen byl. Vzácné syndromy (Crigler-Najjarův sy typ 2) s ohledem na dlouhodobý a nezávažný průběh nepředpokládám, stejně tak toxické a infekční příčiny. Nejpravděpodobnější se skutečně jeví GS, jaterní biopsie se u něj rutinně neprovádí, ve vašem případě by však normální výsledek mohl vyřešit diagnostické rozpaky. Pěkný den! ;-)

MUDr. Petra Koudelková
MUDr. Petra Koudelková

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Nemocnice Pelhřimov, oddělení vnitřního lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x