Zvýšený imunoglobulin g

Dobrý den. Před třemi měsíci jsem prodělal bezprostředně ihned po očkování tetanu zánět močových cest CRP 180. Byl jsem odeslán na hospitalizaci, kde jsem strávil 4dny. V nemocnici mi provedly další odběry krve, kde bylo diagnostikováno totéž. Kultivace nebyla provedena, diagnóza se opírala o stopy krve v moči, žádné pálení při močení a pod. nebylo. Navíc bylo provedeno sono břicha, kde bylo vše v normě až na lehce zvětšenou slezinu. Proti infekci mi byla podávána antibiotika nitrožilně. Po 5 dnech od propuštění mi bylo praktickou lékařkou provedeno kontrolní vyštření, včetně krevního rozboru (vše v normě) a doporučeno kontrolní sono vyštření za 2 měsíce. Kontrolní urologické vyšetření dopadlo taktéž bez nálezu. Po dvou měsících (v prosinci) mi bylo provedeno kontrolní sono vyšetření, kde mi opět nalazli lehce zvětšenou slezinu se závěrem: "Přetrvává lehká splenomegalie (144mm podélně), ve srovnání s min. Už popisem se nález nejspíše výrazněji nemění, jinak nález na sono břicha v mezích normy." Po Novém roce mi moje praktická lékařka provedla další krevní testy se zaměřením na důvod zvětšené selziny. Všechny hodnoty byly v normě včetně CRP, pouze jeden z jaterních testů byl lehce zvýšen (dva dny před odběrem krve jsem požil značné množství alkoholu). Dále odeslala mojí krev do jiné laboratoře pro vyšetření imunoglobulinů. Vysledek je zvýšená hodnota Imunoglobulinu G, která prý poukazuje na chronický stav. Byl jsem odeslán na imunologické vyšetření, kde ale mají objednací dobu 3 měsíce a proto se zeptám zde. Pracuji v hasičském sboru, kde je vyžadován dobrý zdravotní stav. Ptám se tedy, co to může být nebo čeho se mám obávat, hlavně vzhledem k mému zaměstnání? Ještě podotýkám, že jsem před 8 lety prodělal pravděpodobně mononukleosu, nicméně jsem byl léčen na angínu cca. 3týdny. Po vyléčení byly v krvi nalezeny protilátky na mononukleosu a zvýšené jaterní testy (časem se srovnalo). Dále jsem nyní v prosinci prodělal bakteriální zánět (rýma, kašel), kapičky do nosu a léky na vykašlávání nepomohly. Pomohlo až nasazení antibiotik Klacid 500 (po 12hod) na 10 dní. Po antibiotikách nalezeny masivně kvasinky v dutině ústní. Další výtěr neproběhl, jelikož necízím žádné problémy. V roce 2013 a na začátku 2014 jsem byl očkován zvlášť proti Hepatitidě A a proti B (celkem 5 injekcí). Subjektivní zdravotní stav je bez problémů, postava štíhlá sportovní (185cm, 85kg, věk 29 let) a fyzická kondice je výtečná. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Stanislave. Omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. Zvýšení IgG (nepíšete ale, jak nápadné, což je důležitý údaj) je "nález", který sám o době neukazuje na nějaké konkrétní onemocnění a ve Vašem případě to lze přisoudit nejspíše doznívání imunitní reakce na proběhlé infekce z nedávné doby (urologický problém, zánět dýchacích cest). Zvýšení protilátek jako reakce na infekci je normální a žádoucí reakce (informace o "chronickém stavu" na základě tohoto výsledku je, s prominutím, zcela vágní a myslím, že Vás zbytečně znervóznila). Totéž lze říci o výsledku ultrazvukového vyšetření sleziny - 144 mm je jen lehké zvětšení (norma se udává 12-13 cm, někdy ale až 15 cm), není ale vyloučeno, že takto velkou slezinu prostě máte dlouhodobě (je v tom určitá širší variabilita a pokud není k dispozici srovnání z minula, těžko to na 100% říci), takže může jít o zcela vedlejší zjištění. Mírné zvetšení sleziny může být ale také reakcí na proběhlé infekce (nedávné, nikoliv mononukleosu před lety), stejně jako IgG. Pokud se tedy nyní celkově cítíte dobře, ostatní krevní testy (krevní obraz, ukazatele zánětu atd.) byly v pořádku a urologické vyšetření neukazovalo na nějaký problém, který by se druhotně podílel na vzniku zánětu, netřeba se nyní znepokojovat a klidně vyčkejte na názor imunologa - který, jak předpokládám, nic zvláštního neodhalí.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: