Zvýšený marker ca 19-9

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně markru ca 19-9. Minulý týden jsem omdlela v práci a poté jsem šla na vyšetření hlavy na neurologii, tam je vše v pořádku, ale paní doktorka mi pro jistotu udělala i krevní testy na markry. A jeden z nich, tedy ca 19-9 jsem mela v hodnotě 115. Jsem odeslána na další vyšetření, ale chtela bych vedět, zda je to hodnota velmi vyskoká a jestli je tam už riziko, že mi něco určitě najdou. Je mi teprve 23 let a v rodině nikdo nic takového nemel. Děkuji moc za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nabírat nádorové markery poté, co jste omledlela je podle mého názoru nesmysl. Markery bývají často zvýšené i u nenádorových chorob a tak se vůbec nehodí, aby se nabíraly u člověka, který nemá diagnostikovaný žádný nádor! Pak dojde ke stejné situaci jako u Vás, hodnota je zvýšená a nebohý pacient je celý vyděšený, že má rakovinu...Hodnoty Vašeho ca 19,9 je sice celkem dost nad normu, ale stále to neznamená, že máte rakovinu. K jeho i výraznému zvýšení dochází u velkého množství nemocí, napříkad u zánětlivých onemocnění žaludku, střev, slinivky, jater, při žlučových kamenech a dalších. Opravdu buďte v klidu, rozhodně to neznamená, že áte nádor. Akorát Vás ted pro jistotu musí kompletně přešetřit.

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: