Zvýšený prolaktin a gynekomastie

Dobrý den, při preventivní prohlidce mi z krve paní doktorka našla v krvi zvýšený prolaktin. Při opětovném odběru 3x po sobě byl pořád zvýšený. Poslala mě na ultrazvuk, jestli nemám nádor varlat, tam nic nenašli. Poté mě poslala na CT vyšetření a pak na Magnetickou rezonanci, tam také nic nenašli. Navštivil jsem pani dokotru cca o pul roku později, že me trochu pobolívá jedno varle, poslala mě na urologii, tam mě prohlédli a nic nenašli také. Poslali mě ještě na ultrazvuk skrota a výsledek taky negativní. Zjistil jsem, že mam už asi přes rok jakoby zvetseninu pod jednim trislem, jakoby takovou bulku ktera je spojena s hýžděma, uvnitr jsem si nahmatal jakoby kuličky. Chci se zeptat, zda to muze byt problem zvyseneho prolaktynu popřipade jestli se nejedna o nic horsiho? Kdyby tam byl nejaky nádro tak by to preci na ultrazvuku a a urologii odhalili ne? Děkuji moc za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, popsaná bulka může být zvětšená uzlina nebo nahloučení nějaké tkáně (obvykle nebývá zhoubné, často se jedná o "obyčejnou" tukovou nebo vazivovou tkáň). Doporučuji ukázat bulku lékaři, aby ji mohl prohmatat a dle nálezu pak případně doplnit vyšetření. Zvýšená sekrece prolaktinu je kromě nádorů v oblasti podvěsku mozkového nebo nádorů přímo podvěsku mozkového nebo jakýchkoli útvarů v této oblasti, které poškozují podvěsek mozkový, nebo imunologicky poškozený podvěsek mozkový, někdy vyvolána užíváním léků - některých antidepresiv, některých léků na psychické poruchy, některých léků na vysoký krevní tlak apod. Pokud vyšetření mozku a varlat dopadlo dobře (žádný patologický nález, vše v pořádku) a neužíváte léky, které by mohly zvýšení sekrece prolatinu vyvolat, může jít o tzv.idiopatickou hyperprolaktinémii (tj. s nezjištěnou příčinou).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Varikokéla – mužská příčina neplodnosti
Články: Varikokéla – mužská příčina neplodnosti
Jedná se o rozšíření žil...
Jíte v noci? Možná trpíte syndromem nočního přejídání
Články: Jíte v noci? Možná trpíte syndromem nočního přejídání
Trávíte v nočních hodinách...
Bolestivý sexuální styk u ženy? Odpovědí je lubrikant
Články: Bolestivý sexuální styk u ženy? Odpovědí je lubrikant
Stále častěji se v naší...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Články: Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Léto a vycházky do přírody...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: