Zvýšený pulz.

Dobrý deň, Mám problém so zvýšeným pulzom. Mám iba 17r aktívne posilujem, bicyklujem jednoducho sa o seba starám, pulz pri námahe mám okolo 145 až 160 úderov čo je aj normálne, lenže keď docvičím a idem domov a prejde aj hodina a pol pulz mám nad 90 až 105 čo by som mať nemal... Robili mi EKG, potom 24 hodinový EKG holter vyšetrenie srdca, odber krvi, všetko som mal v poriadku.. Pred tromi rokmi som mal problém so zvýšením krvným tlakom, absolvoval som všetky vyšetrenia a aj štítnej žľazy všetko som mal v poriadku a reakcia doktorky bola že som rýchlo narástol .. potom som sa aj prestal kontrolovať a normálne som žil.. o tri roky som prišiel za doktorkou s problémom pichaním, tlačením u srdca urobila mi rontgen a zistila že mam kúsok krivú chrbticu a doporučila mi cvičenia na ňu. Lenže potom sa tu objavili problémy s pulzom ako som spomenul že po cvičení mám ten tep vyšší keď som mal EKG holter v ten deň som necvičil takže bol pulz super doktorka mi povedala aby som sa toľko nesledoval a dala mi (Sédatif PC) ktorý mám brať tri krát denne po ňom som upokojený a tep kúsok klesne. Nesledujem sa ale to sa ani sledovať nedá pretože to aj cítim že mi tak rýchlo bije srdce neviem čo mám robiť :(

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle Vašeho popisu jste byl vyšetřen dostatečným způsobem k vyloučení případného srdečního onemocnění, snad jen by bylo na místě doplnit ještě ultrazvukové vyšetření srdce - echokardiografii - a následně konsultovat kardiologa se všemi dosavadními výsledky vyšetření, aby se k potížím vyjádřil definitivně (pokud to již neproběhlo, je to dobrý nápad i vzhledem k potížím s tlakem v minulosti, zvláště pokud byl tlak nápadněji zvýšený). Pokud srdeční problém bude vyloučen, mohou dle mého názoru Vaše potíže mohou souviset s několika stavy - 1.) s tzv. přetrénováním - k tomu by bylo nutno znát bližší podrobnosti týkající se Vámi provozovaných tělesných aktivit, 2.) pokud jste zvyklý během sportovních aktivit používat nějaké nápoje a potraviny "pro sportovce", bylo by dobré se podívat podrobněji na jejich složení - mohou obsahovat látky, které puls ovlivňují (kofein aj.). 3.) S problémem s páteří - některé odchylky v hrudní páteři (blokáda obratlů...) mohou reflexně ovlivňovat srdeční činnost a způsobovat bušení srdce - vzhledem k tomu, že ve Vašem případě je stav vázán jasně jen na cvičení, jeví se mi tato varianta jako nepravděpodobná. 4.) Psychický původ potíží - považuji za nepravděpodobný (jako hlavní příčinu potíží) ze stejného důvodu jako uvedeno v bodě 3, nicméně lék, který jste od Vaší paní doktorky dostal, je homeopatikum určené "na uklidnění". Domluvte se tedy s Vaší lékařkou na vyšetření kardiologem, pokud ještě neproběhlo, a poté s ní proberte ještě zde uvedené možné příčiny potíží. Věřím, že dojdete k nějakému vhodnému způsobu řešení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Hlen ve stolici: 6 nejčastějších příčin
Články: Hlen ve stolici: 6 nejčastějších příčin
Hlen je přirozenou a velmi...
Jak dlouho trvá cesta k miminku
Články: Jak dlouho trvá cesta k miminku
Pokud se chystáte na umělé...
Prolaktin jako ochránce i zabiják
Články: Prolaktin jako ochránce i zabiják
Prolaktin je hormon, který...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Urologické vyšetření
Články: Urologické vyšetření
Urologie je lékařský obor...
S diagnózou schizofrenie život nekončí!
Články: S diagnózou schizofrenie život nekončí!
Schizofrenie je závažné...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: