Zvýšený stres

Dobrý den, je mi 23 let a mám problém se stresem, to v dnešní době asi každý, jenže já jsem tím úplně ochromená. První problémy mi takto začaly před maturitou, pak jsem šla na medicínu, teď jsem na konci 3. ročníku. Člověk by řek, že už jsem studiem dávno otrkaná, ale já mám pocit, že se mi to každé zkouškové zhoršuje. Je mi špatně od žaludku a nemůžu pořádně jíst, třepou se mi svaly na nohách, potím se, mám tachykardii a strašně silně mi bije srdce, bolí mě hlava, mám průjmy, nemůžu dýchat, špatně se mi spí, v noci se budím s úplně propoceným tričkem a hlavně se nemůžu soustředit na učení. Dříve to byl třeba den před zkouškou, ale teď už se mi toto děje týden před zkouškou. Potřebuju se učit, mám všechno naplánované, ale nejde to. Někdy se z toho snažím vybrečet, když na to příjde, ale to taky nepomůže. S tím dýcháním jsem byla na psychiatrii (obvoďačka, na plicním ani na kardiu mi nic nenašli, byla jsem i na rehabilitacích, jestli to nemám od páteře a nic), mám problém se nadechnout (mám neustálou potřebu se zhluboka nadechnout a to mi nejde), paní doktorka mi předepsala antidepresiva Elicea, postupně sme zvyšovaly dávky, jenže na dýchání mi to nepomohlo, jen jsem měla pořád extrémně dobrou náladu a nemohla jsem spát. Pak přišlo zkouškový a mně došly léky a já neměla vůbec čas se objednávat k paní doktorce, takže jsem tam od té doby nebyla (od listopadu). Můj stav se ale ani nezlepšil, ani nezhoršil. (Vím, že je to ode mě jako medičky nezodpovědný si jen tak vysadit léky a nedojít se poradit s lékařkou, jenže já opravdu neměla ani chvilku času a pak už mi bylo trapné za ní chodit s tím, že už měsíc nic neberu, protože jsem prostě nezodpovědná a nebyla jsem schoná se objednat..). Můj dotaz zní, zda je možné se tady těm stavům nějak vyvarovat, snažit se nestresovat je opravdu těžké, normálně jsem opravdu pozitivní člověk, když jsem s kamarády, tak na všechno hned zapomenu, ale pak si mám sednout k učení a je to tu zas.. Teď beru jen tak jako doplněk L-Tryptofan, ale to nijak nezabírá a ke všemu je hrozně drahý. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na tryptofan klidně zapomeňte, volně prodejné potravinové doplňky nefungují ... střevní stěnou a hematoencefalickou bariérou do synapse prostě beze změn projít nemůže. Neumím si představit, že od počátku listopadu jste neměla ani chvilku (zmínila jste kamarády apod). Popisované potíže s dechem jsou typické pro panické ataky .... odpovídá to úleku, ale jako trvající stav. Benzodiazepiny (alprazolam, oxazepam, klonazepam...) vám uleví, ale za cenu útlumu a zhoršení kognitivních funkcí. Vzhledem k nadcházejícímu zkouškovému moc jiných možností nestíháte. Antidepresiva jsou nejlepší volba, ale na nástup účinku budete čekat nejméně 4 týdny. Pokud Elicea neznamenala úplnou úzdravu od potíží, je třeba se orientovat jinam - přesně neporadím, na to vás neznám dost dobře. Psychoterapie je také na dlouhou dobu, než vám pomůže. Pokud chcete, aby vám bylo lépe, nezbývá, než si čas najít. Pokud se stydíte dojít k původní lékařce - vyberte jinou. V Brně je možností celá řada, uvedené potíže se léčí velice dobře. Přeji vám brzkou úlevu, zdraví Luboš Janů

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nespecifické střevní záněty: co jíst a čemu se vyhnout
Oční projevy alergie
Články: Oční projevy alergie
Zánět spojivek může mít...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: