Zvýšený troponin

Dobrý den, koncem května mě odvezla záchraná služba do nemocnice, k vůli velmi silnému a svíravemu tlaku na hrudníku. Ekg bylo negativni, první odběry rovněž, ale u opakovaných odběrů byla dynamika troponinu- 28, D-dimery negat. CRP v normě, proto mě odvezli k provedení koronografie, která byla neg. Nasledné echo rovněž neg, ale troponin 26, pak 24. Po 4 dnech mě propustili a jsem v péči kardiologa, který rovněž podle ekg a Echu neshledává nic závažného, ale pořád hledá příčinu toho zvýšeného troponinu. Mám celkem strach, je to takové záludné. Po propuště z nemocnice, to uzavřeli jako drobnou perimyokarditidu, ale výpotek na Echu jsem němela, Prosím Vás, co to může být? Jinak mám vrozenou trombofilii. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Nevím jak moc byl troponin zvýšený, protože neznám referenční rozmezí. Každá laboratoř má jiné rozmezí. Pokud byla koronarografie negativní, tak se pravděpodobně jedná o perimyokarditidu. Ne všichni pacienti s perimyokarditidou mají výpotek na ECHU srdce. Výpotek je spíše komplikace než pravidlo. Perimyokarditida se léčí klidem na lůžku a Ibalginem. Klidový režim se doporučuje 14 dní. Snad bude vše v pořádku.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: