Zvýšený tsh

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na Váš názor. Byla mi zjištěna zvýšená hodnota TSH - 5,714 (referenční meze je 0,27-4,2), fT3 i fT4 v normě (4,7 a 16,3). Na sonu šž konstatován přiměřený nález (žádné zvětšení, asymetrie či uzlíky). Problémy se šž v rodinné anamnéze (matka). Zároveň mám zvýšenou hladinu cholesterolu (i LDL cholesterol) a ALT. Příznaky podle všeho typické pro sníženou fci šž u sebe pozoruji. Navíc mám anovulační cykly - je mi 29 let a chtěla bych se pokoušet o miminko. Je podle Vás tento stav na endokrinologickou léčbu? Může s tím problém s menstuačním cyklem souviset? A jaký to případně může mít vliv na schopnost otěhotnění? Předem mnohokrát děkuji za odpověď a jsem s pozdravem, Tereza

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vzhledem k Vašemu věku, problémům a zejména plánu otěhotnět bych rozhodně doporučila endokrinologickou léčbu s dodáním chybějících hormonů štítné žlázy. Pro těhotenství se doporučují hodnoty TSH do 3,7, jinak je větší riziko komplikací v těhotenství. Teoreticky můžete mít i nižší šanci na otěhotnění. Každopádně anovulační cykly nemusí být způsobeny pouze štítnou žlázou - důležité jsou i faktory jako kuřáctví, nadváha, přítomnost známek nadměrné produkce androgenů (např. zvýšené ochlupení), zvýšené hladiny prolaktinu, atd. Takže endokrinologické vyšetření by bylo určitě vhodné. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: