Zvyšování váhy

Beru léky Furon 40mg,Nolpaza 40mg,Glimepirid 2mg Warfarin 5mg,Caramlo 10mg,Olicard 40mg bisoprolol a teť i omega 3 a multivitamin + natural,prodělal jsem srdečni selhani,fatickou poruchu trpim obezitou měřim 174 a vážim 103 Kg a lečim se cukrovkou 2 .Warfarin mi moc dobře nesedi lečíl jsem se anopyridem vcelku jsem jej dobře snášel ale teť při nasazení tolíka léku průdce stoupa i ma váha.Vážil jse v průměru od devadesati dvou kila ale teť moje váha pořád stoupa i když dodržují stravovaci režím,je možné vynechat ten Warfarin a nahradit jínym lékem jako například Dabigatran-Rivaroxaban nebo spět anopyrid.Děkují

Odpověď odborníka:

Leo,
warfarin nemá příliš vliv na zvýšení váhy, velmi často bývá u pacientů se srdečním selháním na vině samotné srdíčko, které hůře pracuje a člověk se zavodňuje, byť máte nasazené léky na odvodnění. Proto bych vám doporučil, hlavně pokud se vám hůře dýchá nebo se vám zhoršily otoky na nohách, návštěvu praktického lékaře či internisty, zda se srdce nezačlo opět zhoršovat, samozřejmě je nutné vyloučit i vliv horšího stravování
Jinak obecně lze warfarin zaměnit za dabigatran nebo rivaroxaban, ale záleží na tom, jak se rozhodne váš ošetřující lékař, anopyrin se mi zdá jako horší varianta (hlavně v případě pokud je důvodem braní léků na ředění krve fibrilace síní nebo tromboza)
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: