#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Beta-karoten

Ordinace 2.2.2008

Beta-karoten, známý především pro svou vlastnost žluto-červeného zbarvení rostlin, patří do skupiny látek nazývaných karotenoidy.
Těch je v přírodě několik stovek druhů. Díky karotenoidům mají
například tulipány nebo narcisy svou výraznou červeň a žluť a mrkev je oranžová.

ruce, žena, prst, nehet
ruce, žena, prst, nehet

Jak vzniká v těle vitamín A

Látkovou přeměnou beta-karotenu vzniká v našem těle vitamín A. Nedá se ale říci, že by měl beta-karoten stejný význam jako vitamín A. Jeho účinek je hlavně v ochraně organismu před volnými radikály, patří mezi důležité antioxidanty. Zvyšuje obranyschopnost organismu proti poškození a snižuje riziko vzniku nádorů.

Kde beta-karoten najdeme...

Beta-karoten se nachází především ve žlutých, oranžových a červených rostlinách, jako je mrkev, rajčata, paprika. Velké množství karotenu je obsaženo i ve špenátu a petrželi. Beta-karoten naleznete také v hovězích játrech. Tam je však zároveň i mnoho vitamínu A, takže na rozdíl od zeleniny a ovoce není vhodné konzumovat játra ve velkém - hrozí totiž nebezpečné předávkování vitamínem A.

Když beta-karoten chybí...

Při nedostatku beta-karotenu jsou buňky méně chráněné proti působení volných radikálů a zvyšuje se možnost vzniku rakoviny. Snižuje se celková obranyschopnost organismu. Pokud trpíte i nedostatkem vitamínu A, chybějící karotenoidy nemohou tento vitamín nahradit a nedostatek vitamínu A se projeví jako šeroslepost, zástava růstu, vysychání a porucha funkce sliznic.

Když je beta-karotenu hodně...

Na rozdíl od vitamínu A nehrozí při předávkování beta-karotenem ani předávkování, ani riziko vzniku rakoviny, mutací v buňkách nebo poškození plodu. Při vysokém příjmu beta-karotenu budete mít při nejhorším oranžově zbarvenou kůži, avšak i tak není vhodné překračovat příliš jeho doporučené denní dávky.

Kdy je vhodné jej užívat?

Beta-karoten je vhodné užívat především tehdy, je-li Vaše pokožka vystavena často slunečnímu záření. Beta-karoten však nechrání kůži před spálením a dalšími nežádoucími vlivy nadměrného slunění. Pouze může mírnit poškození kůže vlivem volných radikálů, ke kterému při slunění, mimo jiné, vždy dochází. Nejvhodnější je konzumovat dostatek zeleniny a ovoce, z něhož získáte beta-karoten a další karotenoidy v přirozené podobě. 

Kolik je tak akorát?

  • Doporučená denní dávka v ČR není stanovena, ale pro dospělé je dostačující dávka 2-4 mg beta-karotenu denně.

Jeden mikrogram vitamínu A odpovídá šesti mikrogramům beta-karotenu (1 ug vit.A = 6 ug beta-karotenu).

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#